vineri, 19 aprilie, 2024

Metoda simpla prin care poti preveni aparitia hemoroizilor

Distribuie:

Publicat:

Apariția hemoroizilor are la bază, în principal, lipsa de mișcare și alimentația dezechilibrată. Acești doi factori sunt, de altfel, vinovații multor altor afecțiuni cu care ne confruntăm în societatea actuală: obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, anxietate, deviații ale coloanei vertebrale. Și lista poate continua la nesfârșit.

Însă de departe cea mai frecventă problemă cauzată de regimul alimentar marcat de alimente hiperprocesate și de sedentarism este constipația. La rândul ei, aceasta crește semnificativ riscul de boală hemoroidală.

Se estimează că peste 50% din populația planetei suferă de hemoroizi la un moment dat în viață. În România, se apreciază că boala hemoroidală are o răspândire apreciată în statistici la 15-20% din populație.

Durerea, usturimea, disconfortul provocate de hemoroizi sunt crunte și pot afecta semnificativ calitatea vieții, precum și productivitatea persoanei afectate. Aspect deosebit de important, mai ales dacă luăm în considerare faptul că hemoroizii apar cu precădere la persoane cu vârste între 30 și 60 de ani. Adică exact clasa muncitoare, numită și „generația celor care stau pe scaun ore în șir”.

Din păcate, din cauza rușinii, prea puțini dintre suferinzi ajung la medic pentru un diagnostic corect și un tratament pe măsură. Și se tratează acasă, agravând de multe ori simptomele sau amânând boala până ajunge într-un stadiu grav și mult mai greu de tratat.

Ce vei afla din acest articol:

Care sunt cauzele ce duc la apariția hemoroizilor

Ce sunt hemoroizii și de câte tipuri sunt

Cum se manifestă hemoroizii

În ce constă tratamentul hemoroizilor

Cum poți preveni apariția hemoroizilor

Care sunt cauzele ce duc la apariția hemoroizilor

În majoritatea cazurilor, apariția hemoroizilor sau agravarea acestora este asociată cu constipația cronică – adică eliminarea cu dificultate a unor scaune tari, cu o frecvență mai mică de 3 ori/săptămână, însoțită de balonare și disconfort abdominal.

Cu cât scaunul este eliminat mai greu, cu atât presiunea exercitată pe venele localizate în peretele rectului și anusului este mai mare, iar riscul de sângerare este mai crescut.

Deși există situații când constipația poate apărea în cadrul unor boli (exemple: hipotiroidism, diabet, Parkinson, depresie) sau ca efect secundar al anumitor medicamente (exemple: analgezice, antihipertensive, antidepresive), de cele mai multe ori regimul bogat în alimente procesate și sărac în fibre vegetale, șezutul prelungit și sedentarismul sunt cauzele ce stau la baza acestei afecțiuni.

Constipația contribuie la apariția hemoroizilor prin creșterea presiunii abdominale și din cauza folosirii abuzive a laxativelor, care pot declanșa diareea, un alt factor de risc implicat în inflamarea vaselor de sânge din regiunea anală.

Totodată, hemoroizii pot fi cauzați și de:

Sarcină (mai ales în ultimul trimestru);

Obezitate;

Consum excesiv de alcool și alimente picante;

Ridicarea unor greutăți;

Sexul anal;

Eforturile repetate depuse la defecație;

Scăderea rezistenței peretelui venos odată cu înaintarea în vârstă.

Ce sunt hemoroizii și de câte tipuri sunt

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate în peretele rectului sau anusului. Așa cum explicam anterior, hemoroizii survin pe fondul presiunii puternice exercitate în încercarea eliminării materiilor fecale.

Hemoroizii sunt de 4 tipuri:

1) Hemoroizi interni – sunt situați în interiorul rectului și cauzează de obicei sângerări.

2) Hemoroizi externi – sunt localizați în zona orificiului anal, fiind acoperiți frecvent de un exces de piele în jurul anusului, care apare în urma unui hematom perianal sau a unei fisuri anale.

3) Hemoroizi micști – sunt, așa cum le spune și numele, o combinație de hemoroizi interni cu cei externi.

4) Hemoroizi prolabați – sunt vizibili odată cu defecația și se pot reîntoarce ori trebuie să fie reintroduși manual.

Cum se manifestă hemoroizii

Simptomele hemoroizilor sunt declanșate de inflamația vaselor de sânge și pot consta în:

Durere în momentul defecației, accentuată uneori în timpul mersului;

Sângerare (sânge roșu aprins în scaun sau pe hârtia igienică) în timpul sau după defecație;

Prolaps hemoroidal (exteriorizarea hemoroizilor după defecație);

Secreții anale urât mirositoare (incontinență fecală);

Mâncărimi anale;

Senzația de usturime la defecație;

Umflături în zona rectală;

Disconfort accentuat la statul în șezut.

În lipsa unui tratament adecvat, hemoroizii pot duce la apariția unor complicații precum anemia (ca urmare a pierderii cronice de sânge), strangularea hemoroidului (care duce la apariția durerii severe), fisuri anale sau tromboză hemoroidală (formarea unui cheag de sânge în interiorul unei vene hemoroidale).

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img