vineri, 26 aprilie, 2024

„Micro-inselatul”. Gesturile mici de pe retelele sociale asociate cu infidelitatea

Distribuie:

Publicat:

In era digitala, casniciile se pot termina cu usurinta. Tehnologia ne ofera, prin intermediul retelelor de socializare, posibilitatea de a interactiona cu usurinta cu persoane necunoscute, sau cu fosti parteneri, iar unele gesturi pot starni gelozie, fiind considerate o forma de infidelitate.

Psihologul Martin Graff, profesor la Universitatea South Wales, spune ca, e foarte usor sa fii infidel in era moderna. Chiar daca este diferit de inselatul traditional, consecintele pot fi aceleasi.

„Micro-inselatul” este eticheta utilizata pentru a descrie comportamentul dintr-o zona gri, undeva intre interactiunile prietenoase si infidelitate. Daca inainte sotia trebuia sa-si prinda sotul in pat cu o alta femeie, acum este de ajuns ca ea sa-i urmareasca activitatea online pentru a descoperi infidelitatea, potrivit The Telegraph.

Cercetatorii spun ca semnele micro-inselarii pot fi:

Atunci cand partenerul complimenteaza o persoana de sex opus online;

Trimiterea unor emoji care sugereaza aprecierea (exemple: inimi, flori);

Salvarea unui contact in telefon sub un nume fals;

Adaugarea unui fost partener pe Snapchat sau Instagram in lista de prieteni.

Pe scurt, manifestarea unui interes „digital” pentru o persoana dinafara relatiei poate constitui micro-inselare.

„Poate fi ceva foarte simplu, precum aprecierea pozelor unei persoane pe Instagram, in mod repetat, sau comentand public pozele cuiva de pe Facebook. Multe dintre relatiile umane s-au mutat online”, afirma Martin Graff.

Cuplurile iau acum decizii despre ce e acceptat sa faca online, lucru care nu se intampla acum 10 ani, precizeaza psihologul. Alte actiuni care pot fi considerate forme de inselat digital includ: verificare des a paginii de Instagram a unei persoane de sex opus sau initierea unor conversatii prin trimiterea mesajelor online fara ca partenerul sa stie.

Un studiu din 2015 a demonstrat ca trimiterea unor poze pe Facebook sau a unor mesaje private pe retelele sociale poate starni gelozie. Un alt studiu a scos la iveala ca discutarea unor informatii emotionale si intime online cu o persoana de sex opus poate fi considerata o forma de infidelitate mai mare decat ar fi vizionarea filmelor pentru adulti.

Pe de alta parte, criticii mico-inselarii spun ca acest concept indeamna oamenii sa-si controleze partenerii si sa le supravegheze discutiile pe internet. „Niciodata nu a fost mai simplu sa monitorizezi comportamentul iubitului. Sunt atat de multe informatii online pe site-uri precum Facebook si Instagram incat nici nu e nevoie sa sapi foarte adanc”, precizeaza psihologul Martin Graff.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img