vineri, 19 aprilie, 2024

Miercurea din Saptamana Luminata. Vezi CE NU AU VOIE SA FACA FEMEILE din ce spun preotii

Distribuie:

Publicat:

In Saptamana Luminata, zilele de miercuri si vineri sunt zile cu “harti”, adica exista dezlegare la mancarurile de dulce datorita Invierii Domnului. De asemenea, miercurea si vinerea, in perioada cuprinsa intre Invierea Domnului si Duminica Tuturor Sfintilor (prima dupa Rusalii), avem dezlegare la peste.
SAPTAMANA LUMINATA: In popor exista credinta ca, odata cu Invierea Domnului Iisus Hristos, se deschid portile raiului pentru sufletele pacatosilor retinute in iad, de la Adam si pana la cea de-a doua venire a Mantuitorului. Usile raiului raman deschise pana in Duminica Tomii.
Miercurea din Saptamana Luminata poarta numele de Sfanta Mercurie. Barbatii se duc sa munceasca la camp, insa femeile au interdictie. Conform traditiei, nu e bine a munci de “nunta soarecilor”. Asta ar insemna sa aduci rozatoarele in casa si sa te lipsesti restul anului de bucate pe masa.
O veche traditie mentioneaza ca femeile care nu restecta traditia vor atrage in casa lor ghinioanele,  iar  in familia respectiva,  gospodina nu va avea ” ce sa puna pe masa” tot anul.
Ziua de joi poata numele de Joia Verde. In aceasta zi se cinstesc holdele, gradinile si granele, iar cine munceste in aceasta zi asuce asupra casei ghinionul, seceta si daunatorii in livezi. Aceasta zi mai este numita si Joia Rea, motiv pentru care se face un ritual al mortilor. 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfintita” se varsa apoi in fantana din curte.
Traditii in Saptamana Luminata
Se spune in popor ca Saptamana Luminata este consacrata mortilor. Aceasta este denumita si Saptamana Blajinilor sau Pastile Mortilor. Cei care mor in ziua de Pasti si in prima saptamana de dupa Pasti merg direct in rai, indiferent de pacatele pe care le-au comis, pentru ca lumina si usile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt inchise, potrivit unor credinte populare. Altele descriu ca acela care se naste in aceasta saptamana va fi un om norocos.
SAPTAMANA LUMINATA traditii si obiceiuri. De asemenea, odata cu sarbatoarea Invierii se deschid mormintele si spiritele mortilor parasesc cimitirele pentru a petrece sarbatorile impreuna cu cei vii. De aici si alte obiceiuri, precum aprinderea focurilor pentru morti, dar si pentru vii, pe dealuri sau in preajma bisericilor, unde se afla si cimitirele.
SAPTAMANA LUMINATA traditii si obiceiuri. Focul are un rol apotropaic, adica de indepartare a spiritelor malefice. O alta traditie spune ca spiritele mortilor vin sa se incalzeasca la aceste focuri.
SAPTAMANA LUMINATA traditii si obiceiuri. Totodata, in a doua zi din Saptamana Luminata, exista, mai ales inspre vestul tarii, un ritual numit Jocul Lioarelor. Fetele tinere fac juramant ca se vor ajuta una pe cealalta de acum incolo, o promisiune de prietenie pe viata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img