joi, 18 aprilie, 2024

Militanţii principalului partid conservator francez îşi aleg candidatul la alegerile prezidenţiale

Distribuie:

Publicat:

Militanţii principalului partid conservator francez, Les Republicains (LR), votează începând de miercuri pentru a-şi desemna candidatul în alegerile prezidenţiale prevăzute să aibă loc în mai puţin de cinci luni, dând startul unui scrutin care se anunţă strâns, relatează AFP.

Cinci candidaţi sunt în cursa alegerilor primare ale dreptei al cărei învingător va fi anunţat sâmbătă: fostul negociator european pentru Brexit Michel Barnier, preşedintele unei regiuni din nordul Franţei (Hauts-de-France), Xavier Bertrand, deputatul din departamentul Alpes-Maritimes, Eric Ciotti, preşedinta regiunii pariziene Valerie Pecresse şi un outsider, Philippe Juvin, şef al departamentului de urgenţe de la un mare spital parizian.

Dreapta rămâne la distanţă în sondajele pentru alegerile prezidenţiale, în spatele preşedintelui Emmanuel Macron şi al extremei drepte. LR speră că odată candidatul desemnat acesta va beneficia de o dinamică pozitivă.

Primul din cele două tururi de scrutin electronic va dura până joi. Cel de al doilea va avea loc de vineri până sâmbătă. Majoritatea filialelor dispun şi de un punct de vot fizic.

Votul se anunţă foarte deschis, fiecare dintre principalii patru candidaţi putând prinde un loc în al doilea tur, cu atât mai mult cu cât apropierea congresului a atras noi membri. În total, până la 140.000 de persoane ar putea vota.

Înainte de sfârşitul campaniei oficiale, marţi seară, candidaţii au avut o ultimă ocazie de a-şi prezenta programele în cadrul unei dezbateri televizate şi de a critica candidatura lui Eric Zemmour, de extremă dreapta, anunţată în aceeaşi zi, parcă din dorinţa de a le parazita campania, potrivit Agerpres.ro.

Această a patra şi ultimă dezbatere a fost şi un prilej de a vorbi despre programul lor, dincolo de migraţie şi insecuritate care au dominat campania.

Michel Barnier a militat pentru o "mare politică familială", Xavier Bertrand a vorbit despre un ajutor locativ pentru îngrijitorii cu probleme financiare, iar Valerie Bertrand a atras atenţia asupra necesităţii de a încadra 25.000 de oameni în sistemul medical şi de asistenţă socială.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img