vineri, 29 martie, 2024

Militantii pentru drepturile omului din Rusia condamna arestarile in masa ale protestatarilor

Distribuie:

Publicat:

Militanţii pentru drepturile omului din Rusia au condamnat luni arestările în masă ale protestatarilor care au participat duminică la marşuri în sprijinul disidentului încarcerat Aleksei Navalnîi, relatează DPA.

Peste 5.100 de persoane au rămas în custodia poliţiei în cel puţin 87 de oraşe din Rusia, a indicat portalul pentru drepturile omului OVD, a doua zi după proteste, potrivit agerpres.ro.

OVD denunţă 'acţiuni disproporţionat de brutale' ale forţelor de securitate împotriva manifestanţilor paşnici, adăugând că acestea sunt cele mai masive reţineri înregistrate la acţiuni de protest de când grupul a fost fondat cu peste nouă ani în urmă.

Mai mult de 50 de persoane au fost bătute de poliţie în timpul reţinerii lor, iar aproximativ 90 de jurnalişti au fost arestaţi duminică în 31 de oraşe.

'Poliţia a intervenit în mod deliberat în activitatea presei care a vrut să relateze despre proteste', afirmă OVD. Marşuri au avut loc în peste 100 de oraşe, duminică, manifestanţii cerând eliberarea lui Navalnîi şi protestând împotriva corupţiei şi a justiţiei arbitrare.

Protestele au fost neautorizate, argumentează autorităţile. Persoanele reţinute sunt pasibile de amendă sau de condamnări la închisoare.

Aceste manifestaţii survin la o săptămână după ce aproximativ 4.000 de persoane au fost reţinute în cadrul unor acţiuni de protest în masă organizate în numeroase oraşe din Rusia în sprijinul lui Navalnîi, potrivit militanţilor pentru drepturile omului. Autorităţile nu au confirmat aceste cifre.

Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la revenirea din Germania, unde a primit îngrijiri după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok în august în Siberia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img