joi, 28 martie, 2024

Minciuna din Colectiv. Ranitii, ucisi de bacteriile din spitale. Autoritatile tac malc

Distribuie:

Publicat:

Jurnalistul Catalin Tolontan continua seria descoperirilor socante in legatura cu tragedia din clubul Colectiv. De data aceasta, a stat de vorba cu un medic cu experienta de la Spitalul de Arsi din Capitala. Iata, mai jos, dezvaluirile facute de medic, dezvaluiri care arata mascarada autoritatilor si minciunile vandute publicului, multumita institutiilor media.

“Ca sa se creeze sentimentul ca moartea e inevitabila si sa nimeni nu e de vina s-a spus ca toti au avut arsuri de cai pulmonare. Nu e adevarat! S-a mai spus ca asemenea arsuri nu s-au vazut. Nu e adevarat! Noi am tratat mii de oameni arsi si cei de la Colectiv au fost exact ca si ceilalti. Au fost declarati diferiti ca sa nu se intrebe oamenii de ce nu pot fi salvati”

“Intii a venit mesajul: “Buna ziua! Sint medic la Spitalul de Arsi si asist neputincios la mascarada care e vinduta oamenilor pe toate canalele si prin toate mijloacele. Daca vreti sa stiti adevarul dati-mi un semn, doar daca sinteti intr-adevar interesati, deoarece rezervele mele de incredere sint aproape epuizate”. Nu am raspuns incurajator, ci sincer. Si noi sintem aproape epuizati. E oboseala, e concentrarea pe circumstantele catastrofei, e nepriceperea in domeniu, nu ne simteam in stare ca jurnalisti sa culegem detalii si pentru ce s-a intimplat dupa incendiu. Am asteptat un pic, lucrind la altele. Si, cu fiecare zi, au inceput sa vina mesaje de la noi oameni. Apasati de secrete, medicii, rudele, prietenii celor raniti la Colectiv si oamenii din sistemul medical s-au revarsat. Toti vor ca publicul sa aiba o imagine mai corecta asupra a ceea ce s-a intimplat. Ne-am intilnit. Medicul lucreaza la Spitalul de Arsi. Are vechime de aproape 17 ani in operatii cu mari arsi. Acest interviu este inregistrat, dar am convenit sa nu furnizam acum numele doctorului. De fapt, nici nu mai e nevoie. Pentru ca, intrebati oficial, Sefii Spitalului de Arsi au confirmat, punct cu punct, dezvaluirile medicului! Incepem cu cel care s-a decis sa vorbeasca.

1. “Tinerii au murit intr-o bomba biologica, din cauza infectiilor intraspitalicesti”

– Care este lucrul pe care-l considerati cel mai important de spus publicului din tot ce s-a intimplat cu oamenii raniti la Colectiv?

– Ca multi dintre raniti au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arsi, majoritatea au murit cu infectie cu diversi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arsi, dar stiu de la colegi de la alte spitale ca situatia este asemanatoare.

– Nu asa mor, de regula, oamenii cu arsuri grave?

– In lumea civilizata, nu. Nu vreau sa invoc acum studii din SUA si nici sa intram in cifre, dar acolo rata de supravietuire este mult mai mare.

“La noi, cei care au scapat din foc au fost omoriti de bacteriile care infecteaza spitalele si nimeni dintre sefii sistemului sanitar n-a avut curajul sa spuna asta”

Medic de la Spitalul de Ar?i

– Dar bacteria piocianic exista inainte de Colectiv.

– Sigur ca exista. Tocmai asta e problema! La Spitalul de Arsi oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anuntate familiile din primele zile, ca sa aiba optiunea de a-i transporta in strainatate?!

– Puteau fi transporta?i?

– Unii dintre ei, da. Infectiile cu bacterii apar, din experienta noastra, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubati, ei puteau fi transportati.

– Si s-au infectat.

– Da, iar din acel moment sansa de a scapa este foarte, foarte mica. Oamenii mor pentru ca acesti germeni intraspitalicesti sint foarte agresivi si rezistenti. Iar bacteriile devin imune pentru ca, in spitale, se folosesc in exces antibiotice. Dar asta e alta discutie. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai putin la colistin. Numai ca daca folosesti colistin in exces atragi insuficienta renala.

– Unde intra pacientii in contact cu germenii?

– Oriunde! Noi nu sintem, nici la terapie intensiva si nici pe sectii, un spital de arsi adecvat. Desi sintem singurii medici specializati din tara. Restul spitalelor daca au citeva cazuri pe an, la Militar sint citeva zeci, noi avem sute de mari arsi in fiecare an. 150-200 de cazuri de “mari arsi” sint tratate pe an la Spitalul de Arsi din Bucuresti.

– Ce ar insemna condi?ii normale?

– Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toti bolnavii sint spalati intr-o singura cada. Se dezinfecteaza cada, e adevarat, dar intrebati-i pe sefii spitalului daca e suficient! Germenii selectati in spital sint extrem de rezistenti.

– Daca la Spitalul de Arsi nu sint conditii pentru arsi, atunci unde?

– Nicaieri in tara. Exista doar Unitatea moderna de la “Floreasca”, despre care ati scris chiar voi, ca a fost inaugurata si nu e folosita. Un mister. L-au intrebat si francezii despre ea pe profesorul Lascar.

– Si ce a raspuns?

– Ca nu a fost pregatit personalul.

“Stiam despre pericolul germenilor. In Spitalul de Arsi au murit oameni, vorbesc de inainte de Colectiv ca toti sint oameni, cu 10-15% arsuri! Asta din cauza microbilor”

Medic de la Spitalul de Arsi

– Noi am avut impresia unei mobilizari uriase a sistemului medical in noaptea de la Colectiv si dupa.

– Stiu ca aceasta a fost perceptia. Si s-au facut eforturi. Dar sint si multe exemple care arata ce limite avem. Sau ce nepasare, uneori. Stiti, de pilda, ca la Spitalul de Arsi nu a fost deschis laboratorul de analize in acea noapte?!

2. “Nu li s-au facut analize amanuntite decit dimineata”

– Asta cu analizele e greu de crezut.

– Dar e adevarat! Nu s-au adus oamenii de la laborator. S-au facut doar analizele de pe ATI, care-s putine, evident.

– Si erau importante analizele in acea noapte?

– Ginditi-va cum arata un set normal de analize. Leucocitele, de pilda, nu le-am putut vedea.

– Ce explicatie aveti?

– Nu am. Nu s-a deschis laboratorul si, mai mult, nu au fost anuntati toti medicii sa vina. Au existat situatii in care s-a intrat in operatie cu aproape o ora mai tirziu din cauza ca nu existau medici specialisti suficienti si erau prinsi in alte operatii.

“Medicii francezi care erau in tara chiar in acele zile pentru programul de Unitati de Arsi al Bancii Mondiale au spus despre spitalul nostru doar atit: “Totalement vetust” – Medic de la Spitalul de Arsi

3. “Nu exista un protocol national medical pentru marile arsuri”

– La citeva zile dupa Colectiv, Rares Bogdan a anuntat pe post ca un director de spital din Transilvania i-a transmis ca Romania nu are un protocol pentru mari arsi. In ciuda insistentelor pe care le-au facut si alti oameni, Sorin Ionita am vazut ca tot intreaba, nu s-a clarificat subiectul. E adevarat ca n-avem?

– Da, e adevarat nu avem protocol!

– O secunda. Asta inseamna ca fiecare spital trateaza cum considera un astfel de caz?

– Da, inseamna ca ranitii sint tratati diferit de la un spital la altul. Si exact asa s-au petrecut lucrurile dupa Colectiv! Au fost spitale unde operatiile s-au facut dupa citeva zile, desi, din experienta noastra de mii de cazuri, operatia este vitala pentru ca zonele necrozate sint cele unde apar infectiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile.

– Si daca exista un protocol, el ar fi fost impartit tuturor?

– Da, sigur, era obligatoriu.

– Adica pentru infarct avem un protocol, si un om e tratat la fel la Suceava si la Bucuresti, dar pentru mari arsi nu avem?

– Stiu ca vi se pare greu de crezut, dar acesta-i adevarul. Nu avem! Unii dintre colegii de la alte spitale ne-au sunat, altii nu. Ce exemplu sa dau oamenilor ca sa inteleaga? Unii dintre noi am apelat la bronhoscopii ca sa vedem daca au fost afectate caile respiratorii, iar altii, nu.

– Revenim la infectii, va rugam.

– Ranitii au murit nu doar din piocianic. Au murit si din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri in care analizele bolnavilor indicau prezenta a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o sansa nici daca au ajuns in strainatate ca au ajuns deja suprainfectati.

“In ciuda situatiei exceptionale, la noi s-au facut analize doar luni si joi, ca asta era programul normal, desi era nevoie sa urmarim virajul bacteriilor in functie de tratamentul administrat” – Medic de la Spitalul de Arsi. 26 de raniti a primit Spitalul de Arsi, dintre care 15 in stare grava. Au murit 6 oameni, unul e in continuare internat, iar altii sint in strainatate.

 

Reactia oficiala a Spitalului de Arsi – Adrian Stanculea, sef sectie ATI: “E posibil ca toti sa fi murit de infectii, dar acestea sint lucruri pe care nimeni nu a vrut sa le auda!”.

Ne asteptam ca oficialii de la Spitalul de Arsi sa se ascunda in fata acuzelor dure ale propriilor medici. Dar nu. Ei confirma. E chiar o usurare in ceea ce spun. “Nu avem secrete, am vrut sa spunem de multa vreme aceste lucruri”.

1. “Da, cei care au murit la mai mult de o saptamina au murit din cauza bacteriilor”

– Este posibil ca o parte din decesele survenite in spitalul dumneavoastra in cazul Colectiv sa fie cauzate de infectiile intraspitalicesti?

– Da. Este posibil. Chiar si la cei transferati la unitatile din strainatate ne-au venit hemoculturile dupa ce au plecat. Unele erau pozitive. Am avut un caz care a avut la inceput o evolutie buna, a fost scos de pe adrenalina, iar dupa doua, trei zile starea lui s-a degradat si a intrat in soc septic, deci a avut infectie. A murit.

– Din ce stiti, situatia din alte spitale a fost la fel?

– Am primit trei pacienti de la alte spitale. Doi de la Pantelimon si unul de la Sf. Ioan. Este posibil ca acestia sa fi venit la noi deja contaminati.

“Infectiile luate in Romania i-au afectat si pe cei plecati. Un pacient transferat in Anglia a murit. Si, in ziua in care a murit, i-am gasit hemocultura pozitiva ramasa acasa” – Adrian Stanculea, sef sectie ATI, Spitalul de Arsi.

– Cind ati avut primele rezultate de infectie intraspitaliceasca?

– La zece zile. Ba nu, la o saptamina. Avem cazuri transferate in strainatate la care culturile s-au pozitivat la noi dupa plecare. Dar sa stiti ca si recoltarea probei in sine poate sa fie incriminanta sau nu. Poate sa produca contaminarea. As vrea sa intelegeti ca un ars mare dezvolta sindromul reactiei inflamatorii sistemice si daca i se adauga si germenul intraspitalicesc, intra in sepsis si e mort.

– Care este, in general, procentul deceselor cauzate de infectiile intraspitalicesti la Spitalul de Arsi?

– Vorbim de sectia ATI?

– Da.

– Pe datele declarate, in jur de 10%. Medicul curant este cel care trebuie sa declare infectia nosocomiala. Numai el poate corela evolutia bolii cu hemocultura pozitiva. Acum trei ani, eu, ca sef de sectie, mi-am asumat singur infectiile nosocomiale. Cind le-am lasat apoi la liber, nici un medic nu a mai declarat nimic. Poate si pentru ca sint multe hirtii de completat. Acum doua luni, eu am declarat 6 infectii nosocomiale din 30 de cazuri pe ATI.

– Sa intelegem ca aceasta contaminare cu germeni intraspitalicesti e mult mai mare decit cea de pe hirtie?!

– Contaminarea e mult mai mare, dar nu e declarata. La deces, se declara doar socul septic.

– De ce? De frica?

– Sa va explic. Bolnavul poate fi contaminat in spital, dar nu si afectat. Analiza care ne arata ca bolnavul este infectat, ca leucocitele au inceput sa lucreze, este cultura de tesut, care nu se face in laboratorul nostru. In acest sens, colaboram cu Spitalul Bals. Trebuie facuta diferenta intre colonizare si infectie. Daca bolnavul moare in primele 5 zile, nu pot sa-l declar cu nosocomiala pentru ca infectia nu a avut timp sa se manifeste si sa intre in sepsis. Arsii mari oricum au un risc mare de infectie. Deci da, sint multe infectii. Dar au fost si cazuri transferate cu secretii de plaga sterile.

– Da, dar aici vorbim despre contaminarea cu acea versiune de germeni care exista numai in spital pentru ca aici au dobindit rezistenta la antibiotice. Cum sint germenii selectati de piocianic, de acinetobacter sau klebsiela. Sectia ATI de la Spitalul de Arsi este contaminata cu acesti germeni?

– Da. Peste tot e la fel.

“Toate spitalele sint contaminate. Cine nu recunoaste aceste infectii cu bacterii e dus cu pluta!” – Adrian Stanculea, sef sectie ATI

– Repet intrebarea. Este posibil ca pacientii care au ars la Colectiv si care au murit la o saptamina sa fi decedat din cauza infectiilor intraspitalicesti!?

– Da. Este posibil ca toti sa fi murit din cauza infectiilor nosocomiale. O spun pentru ca poate asa se va face o cladire noua pentru acest spital. Cind a venit premierul Ciolos in vizita si ne-a intrebat de ce avem nevoie, i-am raspuns “De o cladire noua!”.

– Ce au in plus spitalele de afara, unde au fost transferati pacientii de la Colectiv?

– Si acolo exista infectii nosocomiale. Insa pacientii sint mai protejati. Ei sint tratati in saloane individuale. Acolo sint ventilati, acolo sint operati, curatati, tratati. De acolo ies fie pe picioare, fie morti.

– La sectia ATI de la Spitalul de Arsi, pacientii sint curatati in aceeasi cada?

– Da. Avem o singura baie pentru ATI, dar macar noi sintem singurul spital din tara unde li se face baie!!!

2. “Laboratorul nu a fost deschis, dar la marii arsi, analiza de singe nu e o urgenta”

– A functionat laboratorul spitalului in noaptea tragediei?

– Nu-mi aduc aminte…. E posibil sa nu fi functionat. Da, nu a functionat. Analizele s-au luat dimineata.

– Nu ati avut nevoie de analize urgente la atitea cazuri sosite peste noapte!?

– Nu, pentru ca la arsii mari analiza de singe nu e o urgenta. Analizele primare de singe, hemograma, coagularea, ioni se fac pe sectia ATI.

– E adevarat ca nu s-au facut antibiogramele decit luni si joi desi ele evidentiau germenii?

– Da, e chiar o practica hotarita de mine, scrie pe pereti, pentru ca se ajunsese la un exces. Incepusera sa se schimbe si de doua ori pe zi antibioticele. Dar daca vineri vine o urgenta, sigur ca o facem.

70.000 de euro in medie va plati statul roman, transport si doua-trei saptamini de tratament, pentru fiecare dintre ranitii de la Colectiv transferati in strainatate, potrivit doctorului Stanculea.

3. “Nu exista protocol national, le-am zis celor de la Municipal sa se opreasca din traheostomii!”

– Exista un protocol de terapie pentru marii arsi?

– Un protocol national, nu. Exista ceva de genul acesta la Timisoara, dar in rest, nu. Ne-au sunat colegii de la celelalte spitale sa ne intrebe cum sa procedeze. Cei de la Municipal ne-au spus ca vor sa faca la fel ca si cei de la Floreasca, adica sa le faca traheostomii. Le-am spus sa se opreasca pentru ca nu fac nimic altceva decit sa le mareasca sansele de contaminare! Ar fi trebuit intubati inainte sa dezvolte acidoza. E de inteles sa stim mai multe ca altii pentru ca toate cazurile de arsi din tara sint aduse la noi. Nimeni nu vrea sa aiba de-a face cu arsi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img