vineri, 26 aprilie, 2024

Mineralul care asigura activitatea normala a rinichilor si care elimina toxinele din organism

Distribuie:

Publicat:

Potasiul este un mineral esențial pentru organism, fiind implicat într-o serie de funcții fundamentale, precum procesele metabolice, funcționarea mușchiului cardiac și funcționarea creierului.

De asemenea, Potasiul joacă un rol important în conducerea nervoasă, contracția musculară, echilibrul acido-bazic, presiunea osmotică, anabolismul proteic și formarea glicogenului.

Potasiul sporeşte diureza şi ajută la eliminarea sodiului, care este frecvent în exces în corp, asigurându-se astfel o eliminare eficientă a toxinelor şi o activitate normală a rinichilor. Rinichii nu conservă potasiul și atunci când există un aport alimentar inadecvat se va produce o deficiență severă. Aportul mărit de sodiu, alcoolul şi cafeaua determină excreţia suplimentară de potasiu prin urină, explică bioclinica.ro.

Ce este potasiul și care este rolul său în organism?

Toate celulele corpului, în special cele ale țesutului muscular, necesită un conținut ridicat de potasiu pentru a rămâne sănătoase. Un echilibru adecvat între calciu, sodiu și potasiu în plasma sanguină este necesar pentru o funcționare cardiacă corespunzătoare.

Potasiul contribuie la o serie de funcții esențiale ale corpului, incluzând următoarele: tensiunea arterială, echilibrul normal al apei, contracțiile musculare, impulsurile nervoase, digestia, ritmul cardiac și echilibrul pH-ului (aciditatea și alcalinitatea).

La nivelul întregului organism, potasiul mai are următoarele roluri:

este un element esenţial pentru creştere, deoarece formarea de noi celule este echivalentă cu retenţia de K în celule

participă la sinteza proteinelor musculare şi la contracţia muşchilor

participă la reglarea activităţii neuromusculare

participă la menţinerea echilibrului acido-bazic, intrând în constituţia unor sisteme tampon

participă la reglarea sintezei unor hormoni cum ar fi: insulina, glucagonul, hormonul somatotrop.

Doza recomandată:

Necesarul zilnic de potasiu al unui adult este de 2.300 mg/zi pentru femei şi 3.100 mg/zi pentru bărbaţi.

Deficitul de potasiu

De cele mai multe ori hipopotasemia apare prin migrarea potasiului în celulă, pierderi gastrointestinale (vărsături, aspirație gastrică, diaree) sau renale. Primul element în elucidarea etiologiei unei hipopotasemii este evaluarea excreției urinare a potasiului.

Efectele principale în cazul hipopotasemiei sunt cardiovasculare și neuromusculare, în plan secund apărând cele metabolice, hormonale și renale. S-au semnalat aritmii cardiace, diminuarea excitabilității neuromusculare, ileus dinamic.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img