vineri, 26 aprilie, 2024

Ministerul Apararii REACTIONEAZA la atacurile lui Igor Dodon asupra Romaniei: “O declaratie absolut nepotrivita”

Distribuie:

Publicat:

Rusia a protestat vineri fata de decizia Bucurestiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chisinau in care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin sa survoleze teritoriul Romaniei, calificand aceasta drept o “provocare deliberata, care aduce un prejudiciu serios relatiilor bilaterale”, a declarat vineri Ministerul de Externe rus.

Totul a pornit dupa ce Rogozin a amenintat Romania cu un mesaj razboinic: ”Autoritatile romane au pus in pericol viata pasagerilor zborului S7, femei si copii. Combustibilul a fost suficient doar pana la Minsk. Asteptati-va la un raspuns, nemernicilor!”, a scris Rogozin, vineri, pe Twitter. Din partea Romaniei, primul raspuns vine de la ministrul Apararii, Adrian Tutuianu.

”Sigur ca de aici putem trage cele mai multe concluzii, vorbeam de Rusia, ca promoveaza un anume tip de politica in zona Marii Negre.

Am sa va spun si astazi ce am spus si la intalnirile noastre precedente – situatia de securitate din zona Marii Negre ne obliga sa consolidam flancul estic al Aliantei, sa facem achizitiile potrivite pentru inzestrarea Armatei romane.

Nu cred ca trebuie sa facem o discutie. Am gresi sa facem o declaratie si sa escaladam declaratiile altora. E o declaratie absolut nepotrivita. Eu nu as intra intr-un asemenea tip de retorica, eu cred ca noi trebuie sa ne vedem de treburile noastre, sa ne asiguram dezvoltarea economica si, in acelasi timp, sa facem ceea ce este necesar pentru a avea cat mai multa securitate si a putea si descuraja anumite actiuni ostile. Si cand am discutat de rachetele Patriot am spus foarte bine ca ele reprezinta si un element care consolideaza securitatea nationala a Romaniei, dar si un element de descurajare a unor posibile actiuni agresive. Eu nu cred ca trebuie sa facem din asta o discutie, am gresi sa incercam noi prin tot felul de declaratii sa escaladam declaratiile date de altii. Cred ca este intelept sa ne vedem de treburile noastre si sa ne vedem de programul nostru. Trebuie sa facem ce e necesar pentru a ne asigura o mai multa securitate si pentru a descuraja actiunile altora.”, a spus Adrian Tutuianu, sambata.

“Ministerul de Externe a adresat un protest ferm insarcinatului cu afaceri al Romaniei la Moscova, Viorel Cojocaru, in legatura cu decizia autoritatilor Romaniei de a interzice survolarea spatiului aerian al tarii lor de catre un avion civil de pasageri al companiei aeriene Globus”, care efectua la 28 iulie un zbor regulat pe ruta Moscova-Chisinau, mentioneaza diplomatia rusa.

“A fost subliniat faptul ca a fost pusa in pericol securitatea a peste 160 de pasageri, care se aflau la bordul avionului”, se mai spune in declaratia Ministerului de Externe rus. “Ei nu au reusit sa ajunga la timp la destinatie”, conform aceluiasi text.

Potrivit MAE rus, Moscova considera acest incident drept o “provocare deliberata, care aduce un prejudiciu serios relatiilor bilaterale”. “Am invitat autoritatile romane sa efectueze o investigatie minutioasa a celor intamplate si sa ofere partii ruse o explicatie”, a adaugat diplomatia rusa.

Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chisinau si apoi in Transnistria a esuat vineri din cauza refuzului Romaniei de a permite avionul de linie sa traverseze spatiul sau aerian, noteaza agentia de presa citata.

Potrivit companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chisinau i-a fost interzis accesul in spatiul aerian al Romaniei de catre serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv ca la bordul sau se afla o “persoana de pe lista cu sanctiuni” a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii rusi care au interdictie de calatorie in Uniunea Europeana.

Avionul s-a intors la Minsk, dupa care vicepresedintele Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat “Aeroflot” din capitala belarusa.

In spatele refuzului Romaniei de a permite survolul avionului S7, ce zbura spre Chisinau, se afla Occidentul, a declarat vineri seara vicepremierul rus Dmitri Rogozin, intr-o reactie citata de TASS.

Rusia califica refuzul autoritatilor romane de a nu permite survolul avionului in care se afla vicepremierul Dmitri Rogozin drept un gest antirusesc grosier, la limita huliganismului international, a reactionat si ministrul de externe adjunct rus, Grigori Karasin, citat de RIA Novosti.

Dmitri Rogozin era asteptat la Chisinau de presedintele Igor Dodon, impreuna cu care urma sa participe la o ceremonie organizata la Tighina, cu ocazia implinirii a 25 de ani de la lansarea misiunii de mentinere a pacii in Transnistria, in 1992.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img