vineri, 29 martie, 2024

Ministerul Culturii cere 5% din taxele obtinute din jocurile de noroc pentru restaurari si film

Distribuie:

Publicat:

Potrivit mediafax.ro,taxele pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc si a autorizatiei de exploatare a acestora, precum si din taxa de acces, alocate Ministerului Culturii ar urma sa creasca de la 1% la 5%, fonduri ce vor merge catre restaurari de monumente istorice si film.

 Proiectul de ordonanta pentru modificarea OUG nr. 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc prevede ca din cei 5% alocati Ministerului Culturii din taxele aferente jocurilor de noroc 2% sa fie directionati ”pentru finantarea consolidarii si restaurarii cladirilor monumente istorice cu risc seismic crescut in care functioneaza institutii publice de cultura de interes national si local, 1,5% pentru Fondul cinematografic, 1,5% pentru Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice”.

Alocarea a 2% din taxele provenite din jocurile de noroc se impune in contextul Legii nr. 282 din 18 noiembrie 2015 privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, care interzice organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare, care presupun aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente. Ca urmare a acestei reglementari, mai multe institutii de cultura marcante au fost nevoite sa isi suspende spectacolele.

Potrivit notei de fundamentare a ordonantei puse in dezbatere publica in ultima zi a anului trecut, bugetul alocat Ministerului Culturii a fost ”afectat negativ in ultimii ani marcati de restrictii bugetare”, reducandu-se, prin efectul unor acte normative, contributiile la fondurile speciale din domeniul culturii: Timbrul monumentelor istorice, Fondul Cultural National, Fondul Cinematografic.

”In legea bugetului pentru anul 2016 echivalentul procentului de 1% este de cca 14 mil.lei”, sustine Ministerul Culturii, in nota de fundamentare. Prin modificarea succesiva a OUG nr. 77/2009 s-a prevazut ca un procent de 5% din taxele percepute pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc si a autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, precum si din taxa de acces, se aloca anual prin legea bugetului de stat, astfel: 1% la Ministerul Culturii pentru Fondul cinematografic si pentru Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice (initial, prin legea nr. 246/2010 procentele erau mai mari -1,5% pentru fondul cinematografic si 3,5% pentru Programul National de Restaurare), 2% la Ministerul Educatiei Nationale si 2% la Ministerul Tineretului si Sportului.
sursa mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img