vineri, 19 aprilie, 2024

Ministerul Energiei a demarat studiul de fezabilitate pentru centrala pe gaze de la Craiova

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Energiei a demarat studiul de fezabilitate pentru centrala de 200 de MW pe gaze care va fi realizată la Craiova, alături de depozitul de gaze de la Gherceşti, în cadrul unui proiect în valoare de 180 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al instituţiei, potrivit agerpres.ro.

Potrivit comunicatului, ministrul Energiei, Anton Anton, s-a deplasat joi la Craiova, pentru pregătirea demersurilor de promovare în România a unui proiect inovativ în domeniul acumulării de gaze naturale.

Proiectul implică trei elemente esenţiale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Gherceşti şi energia regenerabilă.

'Aceste trei elemente trebuie gândite integrat, pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe cărbune, pe gaz natural. Însă inovaţia acestui proiect nu se referă atât la conversie, cât la faptul că vom folosi surplusul de energie eoliană pe care îl are România pentru înmagazinarea şi extracţia gazelor naturale din depozitul de la Gherceşti. Cu o astfel de soluţie, Gherceşti, situat foarte aproape de centrala de la Craiova, va deveni unul dintre cele mai mari depozite de gaze din ţară. Acesta este un proiect important, nu doar pentru Craiova, dar şi pentru întreaga ţară', a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat în comunicat.

Proiectul este în faza de elaborare a studiului de fezabilitate şi este estimat la o valoare de 180 de milioane de euro, sumă care acoperă conversia unui grup nou de 200 MW pe gaz în cogenerare.

Finanţarea proiectului va fi asigurată în proporţie de 70% prin fonduri europene şi 30% prin bugetul Complexului Energetic Oltenia (mecanismul ETS 10C),

În cadrul discuţiilor tehnice cu conducerea CE Oltenia, au fost analizate şi noile investiţii la Electrocentrala Craiova II, respectiv montarea a două cazane cu abur de 50 t/h de ultima generaţie, pe gaz natural. Investiţia, care va fi finalizată în aprilie 2019, este în valoare de circa 4 milioane de euro, şi va asigura o parte din agentul termic necesar municipiului Craiova, respectiv rezervă pentru actualele capacităţi.

"Îmi doresc ca la Craiova să nu mai fie sincope în furnizarea agentului termic către populaţie. Cred că această investiţie va putea asigura continuitatea livrării de energie termică, atât consumatorilor casnici, cât şi industriali", a mai spus Anton.

În urmă cu o săptămână, Anton declara, în cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, că Ministerul Energiei intenţionează să dezvolte un proiect de acumulare de energie electrică în depozitele de gaze, idee care nu a mai fost introdusă până acum în lume.

"Vrem să accesăm un program european prin care să introducem în România o idee care n-a mai fost introdusă în lumea asta – sau poate c-o fi fost făcută, dar nu ştiu eu – şi anume să acumulăm energie electrică în depozite de gaze. Adică, centrala de la Craiova o retehnologizăm, alături de centrala aia la 3 kilometri există un depozit, la Gherceşti, iar în depozitul respectiv introducem gaze atunci când avem exces de energie electrică de la eoliene, pentru că noi în România nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice. În Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro, şi noi n-avem niciunul în România. Austria mai construieşte 5 acum", a afirmat ministrul Energiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img