vineri, 19 aprilie, 2024

Ministrii de finante ai tarilor G7: Vom folosi toate instrumentele necesare pentru a combate coronavirusul

Distribuie:

Publicat:

Miniştrii de finanţe ai țărilor G7 susțin că vor folosi toate instrumentele de politică guvernamentală de care dispun pentru a obţine o creştere economică solidă şi sustenabilă şi pentru a proteja economia globală de riscurile pe care le presupune epidemia de Covid-19, a transmis, marți, Reuters, potrivit MEDIAFAX.

Printre măsurile luate în considerare se numără şi unele soluţii fiscale, a spus, marți, ministrul japonez de finanţe, Taro Aso, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a mai declarat că miniştrii de finanţe G7 sunt pregătiţi să acţioneze.

„Ne-am reafirmat angajamentul de a adopta măsurile adecvate pentru a proteja economia de riscurile provocate de coronavirus. Suntem pregătiţi să cooperăm în continuare pentru a lua măsuri eficiente, aplicate la momentul potrivit", a spus Aso, după o video-conferinţă cu miniştrii G7.

Fără a da multe detalii, acesta a menționat că răspunsul guvernamental ar putea varia de la o ţară la alta.

Întrebat dacă măsurile politice adecvate vizează atât politica monetară, cât şi politica fiscală, Aso s-a rezumat la a spune că „totul va fi luat în considerare".

Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, a declarat, de asemenea, că G7 dispune de „toate mijloacele" pentru a evita o recesiune globală.

Frontul comun făcut de miniştrii G7 a mai calmat pieţele financiare, care săptămâna trecută s-au prăbuşit din cauza temerilor privind o recesiune globală cauzată de epidemia de coronavirus. Bursele au revenit pe creştere în primele două zile din această săptămână.

Investitorii se așteaptă ca Federal Reserve să reducă dobânda cheie cu 0,5 puncte porcentuale la şedinţa de politică monetară din martie, pentru a contrabalansa şocul economic provocat de coronavirus. O altă tăiere de 0,5 puncte este aşteptată în iunie.

Epidemia din China a condus în februarie la scăderea drastică a activității industriale din China, în condiţiile în care autorităţile chineze au închis sute de fabrici.

Covid-19 s-a extins în mai puţin de două luni dintr-o piaţă din Wuhan, China, în peste 80 de ţări. Coronavirusul a infectat până acum 90.000 de oameni la nivel global, din care peste 80.000 în China. Peste 3.000 de oameni au murit pe plan mondial. Italia este cea mai afectată ţară europeană, cu peste 3.000 de îmbolnăviri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img