vineri, 29 martie, 2024

Ministrul de Externe, despre intrarea in spatiul Schengen: “Este o chestiune relativ simpla. Indeplinim toate criteriile tehnice”

Distribuie:

Publicat:

Teodor Melescanu, propus pentru portofoliul Afacerilor Externe in Cabinetul Dancila, a primit, luni, avizul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului cu 14 voturi "pentru", 7 "impotriva". El a enumerat prioritatile ministerului, care "sunt cele inscrise in programul de guvernare", Melescanu s-a referit si la aderarea la spatiul Schengen, spunand ca "este o chestiune relativ simpla, pentru ca Romania indeplineste toate criteriile tehnice”.

„Prioritatile si masurile pe care o sa le avem in vedere sunt cele inscrise in programul de guvernare. In esenta, este vorba despre importanta pentru cresterea profilului de tara in Uniunea Europeana si in NATO, parteneriatul strategic cu NATO, relatiile cu tarile vecine, o atentie speciala fiind acordata Republicii Moldova, colaborarea regionala prin intermediul unor parteneriate pe care le avem cu Polonia, Turcia, interesul nostru pentru Caucazul de Sud, relatiile cu Georgia, Armenia si Azerbaidjan, si deschiderea unor parteneriate economice cu tarile din Asia, Afirca si America Latina – cu Japonia, Coreea de Sud, Chian si India”, si-a inceput prezentarea Teodor Melescanu, potrivit news.ro.

Ministrul Afacerilor Externe are in vedere si "Centenarul Unirii, care are pentru noi are o dubla importanta: sa ne permita sa ne proiectam ca o tara a UE si a NATO in viitor, sa respectam si sa apreciem eforturile inaintasilor nostri si ne dorim ca acest an al Centenarului sa fie un an al dialogului, si mai putin al disputelor si conflictelor atunci cand este vorba de interese internationale”.

Vor fi o serie de actiuni, spune ministrul. „Una dintre primele propuneri pe care i-am facut-o doamnei prim-ministru Viorica Dancila a fost sa preluam la nivelul prim-ministrului toata organizarea Centenarului. Ne intereseaza mai ales actiuni comune culturale, cu tari vecine, dar si cu Austria, Germania, Franta, care au fost implicate in Primul Razboi Mondial”, a subliniat ministrul.

Al doilea obiectiv important pentru MAE este pregatirea in vederea preluarii presedintiei europene. „Pregatirea logistica si alegerea si promovarea unor teme care sa fie dezbatute sub presedintia Uniunii Europene. Am inchiriat un sediu nou pentru delegatia permanenta la Bruxelles, care va cuprinde in jur de 300 de diplomati, o cladire pentru partea logistica de aici”, a specificat Melescanu.

„Agenda partidului si agenda europeana sunt de fapt abordari congruente. Noi nu facem la nivelul ministerului de Externe o politica de Partid, ci o politica a Guvernului care este unul politic si care se bazeaza pe o majoritate din Parlament. Va trebui sa gasim cele mai bune modalitati pentru ca interesele pe care Romania si le promoveaza la nivelul UE sa fie puse in acord si cu prioritatile pe care le prezinta agenda europeana. Agenda europeana nu este data de undeva de la Dumnezeu Tatal, ea este rezultatul contributiilor pe care statele membre ale UE si-o aduc pentru elaborarea acesteia. Acest lucru il vom face si noi intr-un mod activ”.

Referitor la aderarea la spatiul Schengen, Teodor Melescanu a spus ca „este o chestiune relativ simpla. Romania indeplineste toate criteriile tehnice”.

„Romania si Bulgaria vor intra in Schengen pana la incetarea mandatului lui Jean-Claude Juncker. Este prima oara cand avem o declaratie atat de clara si de ferma din partea lui Juncker: Schengenul pe care l-am visat si care a fost facut nu mai este cel de astazi. O serie de state au reluat controalele la frontiera. Se discuta despre un Schengen nou de Franta. Romania va face parte din acest grup care va analiza ce masuri suplimentare vor fi aduse”, a precizat Teodor Melescanu in timpul audierii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img