joi, 25 aprilie, 2024

Ministrul Finanţelor: ‘România trebuie să-şi revină în stabilitatea fiscal-bugetară, iar asta nu se poate face numai prin tăiere de cheltuieli’

Distribuie:

Publicat:

România trebuie să-şi revină în stabilitatea fiscal-bugetară, iar asta nu se poate face numai prin tăiere de cheltuieli, pentru că "este incorect", a declarat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"România trebuie să-şi revină în stabilitatea fiscal-bugetară pe două componente: pe procedura de deficit excesiv şi aşa-zisa consolidare fiscal-bugetară pe care eu o numesc creştere a sustenabilităţii fiscal-bugetare. Aceasta nu poţi să o faci numai prin tăiere de cheltuieli. Este incorect. În contextul în care tu ai creşteri economice, de ce tai cheltuielile? Dacă te dezvolţi, cum să ai cheltuieli mai mici. Trebuie să o faci în context de echilibru sau mai ales pe creşterea veniturilor bugetare, ceea ce a lipsit în ultimii ani. Dacă noi am avut deficite din ce în ce mai mari şi ne-am ascuns în spatele unei crize cum s-au ascuns unii… noi trebuie să ne ducem către zona de venituri, dar nu prin alte taxe. Se fac simulări pe toate elementele care au ajuns să fie prorogate. Am prognozele pe care mă bazez pentru anul 2022, avem şi prognozele de la Comisia Europeană şi vă anunţ care sunt măsurile. Cerem de la toate ministerele proiecţiile de buget şi solicitările de buget, poate reuşim să avem legea bugetului odată adoptată înainte de sfârşitul anului fără să-şi asume cineva răspunderea. Mi-aş dori să fie dezbateri", a afirmat Câciu.

Ministrul de resort a menţionat, totodată, că ar fi normal ca toţi românii să aibă venituri mai mari, în condiţiile în care 80% din populaţie are mai puţin de 4.000 de lei, potrivit Agerpres.ro.

"Mi s-ar părea normal ca toţi oamenii din România să aibă venituri mari. Nu o să mă refer la categorii, pentru că aici încep problemele, pentru că îi pui pe unii contra altora. Noi trăim într-o ţară în care trebuie să avem o echilibrare socială, dar unde 80% dintre români au mai puţin de 4.000 de lei. Trebuie să ne uităm cu atenţie la lucrul acesta. Ne întrebăm întotdeauna de ce ne pleacă oamenii din ţară. Cât avem venituri mici, e un cerc vicios al veniturilor mici în România. Chiar şi companiile se păcălesc că sunt companii… O companie care are capital negativ şi care vine să încaseze de la stat 2.000 de euro ar trebui ajutată să crească. Dincolo de indicatorii pe care îi avem măsurabili în încasările bugetare, avem o evaziune foarte mare pe contribuţii. O altă problemă e că avem arierate foarte mari. Lumea se uită la noi şi ne întreabă de ce ne spuneţi mereu că nu avem (bani, n.r.)", a spus oficialul.

Guvernul a adoptat vineri a doua rectificarea bugetară din acest an, menţinându-se ţinta de deficit de 7,13% din PIB.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img