vineri, 29 martie, 2024

Ministrul Justitiei pregateste legea amnistiei si gratierii. Astazi, va avea o discutie despre acest subiect cu premierul

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, spune ca va avea marti o discutie cu premierul Sorin Grindeanu cu privire la legea amnistiei si gratierii.

“Trebuie sa luam o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM ma voi intalni cu prim-ministrul si, in functie de decizia pe care o vom lua la nivelul Guvernului, va informez. Voi discuta (cu Sorin Grindeanu – n.r.), mi se pare un subiect foarte important, iar decizia (…) trebuie sa fie a Guvernului. Eu am argumentele tehnice si spun ceea ce se intampla”, a precizat, marti dimineata, la CSM, Florin Iordache.

El a reamintit ca a avut discutii cu reprezentanti ai penitenciarelor si ai asociatiilor profesionale, precizand ca se incearca sa fie create “conditii umane” in penitenciare.

“Am avut discutii si cu reprezentantii penitenciarelor si cu asociatiile profesionale. Nu trebuie sa negam faptul ca, in acest moment, gradul de incarcare la nivelul penitenciarelor este foarte mare, in jur de 150%. Acesti oameni, daca au gresit, sa isi ispaseasca pedeapsa, dar incercam sa cream niste conditii umane. In acelasi timp, trebuie sa spunem un lucru foarte clar, ca avem conventii internationale, avem din partea CEDO (…) sanctiunea platii multor milioane de euro datorita conditiilor care exista in penitenciare”, a explicat ministrul Justitiei.

In opinia sa, pana in 2021 gradul de incarcare nu ar putea fi diminuat in conditiile in care, daca s-ar porni in prezent constructia unui penitenciar pentru cinci – sase sute de locuri, timpul minim de executie este de cinci ani de zile.

Florin Iordache a adaugat ca, din punctul sau de vedere, amnistia nu ar trebui luata in considerare, iar gratierea sa se realizeze cu eliminarea faptelor de coruptie. “Din punctul meu de vedere, nu trebuie avuta in vedere amnistia, dar gratierea este un fenomen. Si asociatiile profesionale au sustinut gratierea, pentru ca este un atribut al fiecarui stat in materie penala pentru un astfel de act de clementa. (…) Dar bineinteles cu eliminarea faptelor de coruptie, cu eliminarea faptelor grave impotriva persoanei”, a mai spus Iordache.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img