vineri, 29 martie, 2024

Ministrul justitiei, Tudorel Toader, DEZVALUIRI INCREDIBILE despre ce contin rapoartele din arhiva SIPA ce vor fi desecretizate

Distribuie:

Publicat:

Invitatul lui Mihai Gadea, ministrul Tudorel Toader a incercat sa raspunda la unele intrebari privind desecretizarea arhivei SIPA.

Chestionat de unde aceasta graba de a desecretiza arhiva in urma unei hotarari de guvern, Tudorel Toader sustine ca nu se pune aceasta problema.

„Eu nu as spune ca e foarte repede pentru ca problematica arhivei SIPA a existat de la momentul infiintarii. Daca in 2006 a fost inchisa si directia defiintata, din 2011 s-a tot vorbit de desecretizare. In 2016, 25 iulie, a fost eleborat un proiect de act normativ, care a fost postat pe pagina Ministerului Justitiei, unde se afla si in prezent. Acel proiect de Hotarare de guvern a fost transmis spre consultare Ministerului Public, Ministerului de Interne, CSM, IICJ, catre Asociatia magistratiilor, Uniunea Judecatorilor, Asosciatia procurorilor din Romania, catre autoritatile si asociatiile care contribuie direct si indirect la infapturirea justitiei. Avem toate punctele de vedere de la ele. Prin urmare, dansii dupa ce a fost afisat au primit acea hotarare de guvern si si-au exprimat punctele de vedere. (…)”, a declarat ministrul de Justitiei la Antena 3.

„As face o precizare de afirmatia dvs. Am toate acele puncte de vedere ale acestor asociatii, sunt pe siteul Ministerului Justitiei, nu vorbesc daca nu era asa. Nu m-am razgandit, veti ca partea finala asa scrie, se desecretizeaza rapoartele numerele cutare si cutare. Un raport are si o anexa, se desecretizeaza rapoartele si anexa, dupa publicarea in Monitorul Oficial. Apoi se va intocmi comisia. Cele doua rapoarte si anexa au caracter de secret de stat. Ministrul de Justitie nu poate desclasifica secretele de stat, asta o stie oricine. Ministrul Justitiei nu poate desecretiza un secret de stat, as fi intrat eu in conflict”, a mai spus Tudorel Toader.

Ce contin rapoartele din arhiva SIPA

„Aduce la cunostinta continutul rapoartelor, dar nu vom vedea doar nume si prenume, ci ce se spune despre inventariere, pastrarea documentelor, distrugerea documentelor (…) Intra comisia in arhiva. Ce va fi in arhiva, eu nu stiu. Unii spun ca exista documente privind vechimea unor functionari din Administratia Penitenciarilor. Este o prioritate absoluta”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img