joi, 28 martie, 2024

Ministrul Rovana Plumb, la Madrid: Presedintia Romana a CONS UE mizeaza pe fluidizarea procesului de programare a fondurilor europene si pe o mai mare flexibili

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Fondurilor Europene, Dna. Rovana Plumb, a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul spaniol al Finanțelor, Dna. Maria Jesus Montero Cuadrado.

Cei doi oficiali și-au exprimat dorința intensificării colaborării la nivel politic, având în vedere interesele comune ale celor două țări și agenda politică a Uniunii, în egală măsură.

Dna. Plumb a prezentat perspectiva și prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în ceea ce privește Politica de Coeziune. A arătat, în acest sens, că obiectivul PRES RO este continuarea negocierilor într-un ritm dinamic, în vederea inițierii trialogului cu Parlamentul European.

Ministrul român a punctat că o preocupare majoră pentru PRES RO o reprezintă evitarea întârzierilor generate de un eventual acord tardiv la nivel european. De aceea, a subliniat că o adoptare la timp a proiectelor de regulamente va putea asigura o fluidizare a procesului de programare a viitorilor bani europeni dar și o mai mare flexibilitate.

La întrevederea ce a avut loc la Madrid cei doi miniștri au subliniat faptul că atât Spania, cât și România au ca obiectiv comun asigurarea unor premise pentru o politica de coeziune mai flexibilă și, prin urmare, mai capabilă să răspundă nevoilor punctuale de dezvoltare dar și diversității regionale a Uniunii. Din acest punct de vedere, a arătat importanța susținerii finanțării din Fondul de Dezvoltare Regională a unor sectoare care asigură dezvoltarea durabilă a Uniunii, precum turismul sau patrimoniul cultural european.

Ministrul român al Fondurilor Europene a inițiat o serie de întâlniri bilaterale cu miniștri din Statele Membre ale UE, în vederea obținerii de sprijin pentru consolidarea Politicii de Coeziune, care gestionează fondurile de care țările membre UE au nevoie pentru a susține competitivitatea și a recupera decalajele de dezvoltare la nivel regional.

Din delegația Romaniei au mai făcut parte Dna. ambasador Gabriela Dancău și Dl. Călin Chira, atașatul României la Bruxelles, responsabil cu negocierea dosarului privind Politica de Coeziune.

Astăzi, Dna. Plumb are prevăzută, la Roma, o întrevedere cu ministrul pentru Regiunile din Sudul Italiei, Dna. Barbara Lezzi.

Background:

Ce este Politica de Coeziune?

Politica de Coeziune este un instrument de finanțare, care asigură solidaritatea între Statele Membre și regiunile europene, ca principiu fondator al integrării europene.

Este compusă din 3 fonduri, împărțite astfel:

 Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR);

– Fondul Social European (FSE);

– Fondul de Coeziune (FC).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img