vineri, 26 aprilie, 2024

Mirosul fabulos al plantelor tuberoze, acum si in Husi . O huseanca confectioneaza sapunuri si lumanari vegane – FOTO

Distribuie:

Publicat:

 Huseanca Ioana Roxana Popa, a primit flori de tuberoza la nunta sa si a fost dragoste la prima vedere intre ea si inmirasmatele plante . Cadoul i-a fost facut de nasii surorii care sunt din zona Hoghilagul, judetul Sibiu, taramul romanesc unde florile de chiparoasa (tuberoze), sunt cat vezi cu ochii, iar oamenii din zona le pretuiesc si le ingrijesc ca pe ochii din cap, dat fiind faptul ca acestea infloresc o data la trei ani . Huseanca nu a mai stat pe ganduri si a achizițonat bulbi de planta pe un teren al familiei . Acum huseanca confectioneaza lumanari vegane si sapunuri, ce au un miros spectaculos . Pentru cei interesati, detaliile produselor pot fi si descoperite pe reteaua de socializare, cautand pagina “ Pasiune pentru tuberoze” . La prima recolta huseanca s-a lovit de o puternica retinere din partea florarilor pentru a-i achiziționa planta care are un miros foarte puternic si un aspect frumos pe motiv ca nu ar fi suficient de cunoscuta si intrebata . Asa ca Ioana Roxana Popa, nu s-a lasat si a trecut la un alt nivel, reusind sa obtina secretul confectionarii sapunurilor si lumanarilor aromatice .

“ Planta este una care te cucereste de la prima intalnire si apoi nu vei putea sta fara mirosul sau placut . Este in primul rand un afrodisiac puternic, iar in timpurile stravechi era folosita chiar si in aromatizarea ciocolatei . Primii bulbi au fost introdusi in Europa undeva pe la 1530 de catre un misionar francez care a cultivat planta in curtea unei mănăstiri . O alta povestioara ne spune ca in Italia, fetele tinere nu aveau voie sa se plimbe in gradinile unde se aflau aceste plante deoarece ele nu ar fi putut sa reziste avansurilor tinerilor, fiind amețite de parfumul ei erotic. Noi plantam la Husi, avem o cantitate considerabila de flori, esenta, lumanari si sapunuri . Tratam planta de Tuberoze sau CHIPAROASA cum ne place noua sa ii spunem ca pe un membru egal al familiei. In fiecare vara, aleg sa merg in Hoghilag, iar cand se va termina si cu aceasta pandemie, as vrea sa aduc la cunostinta ca in perioada 5-6 august, in localitatea amintita mai sus este festivalul acestor flori , vreau sa va spun ca este efectiv o minunatie . “ declara Ioana Roxana Popa pentru bzv.ro

In termeni științifici Polianthes tuberosa iar in popor Tuberoze sau chiparoasa , aceasta este o planta perena, originala din Mexic cu o tulpina inalta de circa 100 cm si o tulpina subterana sub forma de bulbo-tubercul . Florile ii sunt albe mari si cu un miros extraordinar de placut si puternic, inflorind in perioada iunie-septembrie . Este o floare ce este folosita ca si planta ornamentala dar si pentru esenta sa cu miros exotic, fiind inclusa de multe ori in parfumuri celebre . Sunt si tari din lume care folosesc bulbii acestor minunate plante ca remediu in tratarea anumitor afectiuni medicale .

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img