joi, 28 martie, 2024

Miscari ciudate in Arabia Saudita. Regele Salman a aparut in public dupa zvonuri privind o tentativa de lovitura de stat. Se vorbeste de zeci de arestari

Distribuie:

Publicat:

Mass-media de stat din Arabia Saudite au difuzat duminică o serie de fotografii cu regele Salman bin Abdulaziz făcute în timpul depunerii jurământului de către doi noi ambasadori ai regatului saudit în Ucraina şi Uruguay, informează dpa preluat de agerpres.

Difuzarea acestor fotografii pare să aibă drept scop infirmarea zvonurilor de reţelele sociale conform cărora sănătatea regelui s-a deteriorat puternic.

Seria de fotografii realizate de agenţia de presă oficială a Arabiei Saudite îl arată pe regele de 84 de ani ridicându-se din poziţia şezând pentru a le strânge mâna noilor ambasadori după ce aceştia au depus jurământul.

Zvonuri despre sănătatea proastă a regelui au fost răspândite după ce un articol din Wall Street Jornal a sugerat că autorităţile saudite au arestat doi membri marcanţi ai familiei regale după o pretinsă tentativă de lovitură de stat.

Gardieni mascaţi de la curtea regală l-ar fi arestat pe prinţul Ahmed bin Abdulaziz al-Saud, fratele regelui Salman, şi pe nepotul lui, prinţul Mohammed bin Nayef bin Abdulaziz al-Saud, cunoscut ca MBN.

Potrivit WSJ, cei doi bărbaţi au fost acuzaţi de trădare şi de pregătirea unei lovituri de stat împotriva regelui şi prinţului moştenitor Mohammed bin Salman. Gardienii l-au arestat de asemenea pe unul dintre fraţii lui MBN.

Într-un articol publicat sâmbătă, cotidianul american a susţinut că prinţul moştenitor a extins acuzaţiile la zeci de oficiali ai Ministerului de Interne şi ofiţeri superiori ai armatei, suspectaţi că ar fi susţinut lovitura de stat.

Regele Salman a cedat o bună parte din puterile sale prinţului moştenitor în 2017. În acelaşi an, zeci de membri ai familiei regale, foşti oficiali de stat şi influenţi oameni de afaceri au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni anticorupţie.

Prinţul este acuzat de orchestrarea asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi la Instanbul şi de actuala reprimare a disidenţilor şi activiştilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img