joi, 18 aprilie, 2024

Misterioasa lume a Momarlanilor

Distribuie:

Publicat:

Langa Petrosani, acolo unde incepe Parangul, se deschide o lume incredibila a momarlanilor. Sate de oieri, Slatioara, Salatruc, Jiet, care reprezinta o alta lume, al carui hotar este o troita acoperita cu sindrila. Momarlanii au propriul lor calendar pastoral, lumea lor este formata din animalele pe care le pastoresc si le asigura traiul, anul se imparte in doua parti, inainte si dupa ravasitul oilor.

Oamenii tin cu sfintenie sarbatorile ciobanesti, precrestine. Laptele se masoara pe raboj, pe haraci. O linie inseamna o vadra, o crestatura o galeata, o impunsatura o cupa. Departe de civilizatie, timpul curge altfel. Mananca sloi ciobanesc, tocana de oaie si beau ghintura de mere, un fel de rachiu.

Momarlanii isi ingrijesc ca pe ochii din cap mormintele din gradina casei, pe care le-au ornat cu ciucuri din lana neagra. Este un obicei mortuar ciudat, pe care nimeni nu a reusit sa-l explice, pana acum.

Poate ca pentru ei raiul este langa casa, in gradina sau livada din apropiere. Nu exista gospodarie care sa nu aiba in gradina din spatele casei cateva morminte, bunici, parinti, frati. Ca sa alunge spiritele rele, oamenii alearga la preot pentru molifte sau descantece. Animalele, pomii, apa, trebuie sa fie ferite de deochi.

Rusaliile si Sanzienele sunt sarbatori care trebuie respectate, pentru ca altfel aduc nenorociri. Lunea nu se da sare la oi, martea nu se lucreaza pe inserat, vinerea nu se chiuie, iar de Sfantul Foca nu se lucreaza. Calendarul momarlanilor se bazeaza pe cer si miscarea astrelor. Pe 25 martie este Ziua Cucului, iar pe 24 iunie este Amutitul lui. Pe 8 septembrie este Sfanta Marie Mica, se incheie vara si se inchide pamantul pentru reptile si insecte.

Cand Luna este in crestere nu altoiesti, nu cureti pomii, nu semeni cartofi. Oamenii au refuzat categoric, sa-si ingroape mortii in cimitir. Micul cimitir din gradina nu le da fiori sau spaime, potrivit efemeride.ro.

Momarlanii spun ca intr-un cimitir este prea mare inghesuiala. Au nevoie de spatiu si dupa moarte. Si in judetul Mures, in anumite sate, exista obiceiul de a-si ingropa mortii in gradina. Unii localnici au pana la 11 morminte, in gradina casei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img