marți, 23 aprilie, 2024

Mit si adevar despre durerile in gat

Distribuie:

Publicat:

Durerile în gât sunt adesea o consecință a virozelor, dar pot ascunde și afecțiuni precum alergiile, refluxul gastroesofagian, infecția cu noul coronavirus sau crupul, o boală des întâlnită la copiii sub 3 ani. În plus, durerile în gât pot apărea și ca urmare a fumatului.

Odată cu venirea sezonului rece, multe persoane cred, în mod eronat, că temperaturile scăzute sunt de vină pentru supărătoarele dureri în gât și că acest lucru este inevitabil.

Află mai jos care sunt cele mai frecvente mituri despre durerile în gât, dar și remediile care te pot ajuta să scapi de această problemă.

Vremea rece, de vină pentru durerile în gât?

Da și nu – într-o proporție de 90-95% din cazuri, durerile în gât sunt cauzate de infecții virale care survin cu precădere, dar nu exclusiv, în lunile de toamnă și iarnă.

Motivul pentru care răcim mai des în sezonul rece este faptul că petrecem mai mult timp în interior, alături de persoane care pot fi infectate, ceea ce crește riscul de transmitere a virusurilor.

Există însă și cazuri în care de vină pentru durerile în gât sunt schimbările bruște de temperatură – de exemplu, atunci când ieșim din locuința încălzită în mediul exterior, cu vânt, temperaturi scăzute, dar și invers, în timpul verii de exemplu, când intrăm într-o încăpere unde funcționează aerul condiționat și temperatura este cu mult sub limita recomandată față de exterior.

Durerile în gât ascund o banală răceală

Nu întotdeauna – virusurile gripale și rinovirusurile sunt adesea cauza durerilor în gât, dar există și alte afecțiuni care se pot manifesta astfel.

Printre acestea amintim: mononucleoza, rubeola, rujeola, infecția cu virusul SARS-CoV-2, crupul laringian (laringotraheobronșita), infecțiile streptococice, alergiile la praf, mucegai, polen, blana animalelor, refluxul gastroesofagian, infecția cu HIV, infecțiile fungice, infecția cu citomegalovirus, tumorile la nivelul gâtului, limbii etc.

Alte posibile cauze ale durerilor în gât sunt aerul uscat din încăpere, țipatul, deodorantele de cameră, apneea de somn, alimentele picante, alcoolul și fumatul.

Fumul de țigară duce la apariția sau la agravarea durerilor în gât

Adevărat 100%! Țigările conțin substanțe chimice extrem de nocive care irită gâtul.

În plus, chimicalele îngroașă mucusul și astfel acesta devine mult mai greu de eliminat, motiv pentru care se instalează și tusea supărătoare, numită tradițional tusea tabagică.

Și fumatul pasiv este la fel de dăunător – chiar dacă nu ești fumător, dacă stai în preajma persoanelor care fumează, riscul să te confrunți cu dureri în gât este la fel de mare.

CONTINUAREA CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img