joi, 25 aprilie, 2024

Moduri in care te imbolnaveste sarea

Distribuie:

Publicat:

Probabil ca ti se pare ca sarea da gust bun mancarii, insa trebuie neaparat sa fii constient cat de multa consumi pentru ca excesul poate cauza probleme de sanatate. Alimentele procesate, cu un gust intens, contin de obicei cantitati ridicate de sodiu, iar sarea care se acumuleaza tot timpul iti poate periclita sanatatea. Este foarte important sa intelegi ca sodiul nu-ti face bine si ca trebuie sa iei masuri rapid pentru a reduce cantitatea pe care o consumi in fiecare zi. Exista alternative naturale, cu un gust cel putin la fel de bun, care te vor ajuta sa fii plin de energie pe termen lung fara sa te confrunti cu efectele secundare ale sodiului in exces. Iata modurile in care sarea te poate imbolnavi:
 
1. Iti creste tensiunea arteriala. Daca te-ai obisnuit sa gusti tot timpul chips-uri, este momentul sa-ti schimbi obiceiurile pentru ca acest tip de produse contin mult prea multa sare. Astfel de alimente procesate favorizeaza hipertensiunea chiar daca nu suferi de aceasta afectiune inca. De asemenea, pot aparea fluctuatii imprevizibile ale tensiunii arteriale si creste riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau de boli coronariene.
 
2. Multe restaurante depasesc necesarul zilnic de sare la o singura masa. In general un fel de mancare de la restaurant contine in jur de 1.500mg de sodiu si se pare ca restaurantele elegante ofera preparate mult mai sarate decat cele de la fast food, cu cel putin 18%. Cele mai sarate feluri de mancare sunt coastele de porc, sandvisurile, pastele care au si bucati de carne si fructele de mare.
 
3. Nu ai cum sa fii sigur cat de multa sare contine ceea ce mananci la restaurant. Desi in unele cazuri restaurantele includ ingredientele si totalul de calorii al fiecarui preparat, nu ai cum sa stii exact cata sare s-a folosit.
 
4. Optiunile aparent sanatoase pot fi la fel de periculoase. Chiar si alimentele care ti se par inofensive la prima vedere ti-ar putea afecta negativ organismul. ½ cana de rosii la conserva contine 400 mg de sodiu, o cana de cereale la cutie are 240mg de sodiu, iar 85g de de somon la gratar contin 660mg.
Pentru a reduce totalul de sodiu consumat este esential sa consumi alimentele in forma naturala si sa verifici cu atentie etichetele cu profilul nutritional.
 
5. Favorizeaza obezitatea. In cadrul studiilor realizate s-a identificat o legatura directa intre excesul de sodiu si obezitate. Astfel, persoanele care consuma alimente prea sarate au tendinta de a se ingrasa mai repede decat celelalte chiar daca numarul de calorii consumate la nivel de zi este acelasi.
 
6. Creste riscul de calculi renali. Nu este clar motivul, insa sodiul in exces se combina cu depozitele de calciu inainte de a fi eliminate din organism prin urina. Calciul care ramane in compozitia urinei va forma cristale, care in timp vor deveni calculi renali daca se continua sa se consume prea multa sare. Astfel, femeile a caror dieta contine prea multa sare au un risc cu 60% mai mare de a suferi de aceasta afectiune, iar reducerea sodiului din alimentatie protejeaza organismul impotriva calculilor.
 
7. Favorizeaza insomnia. Daca observi ca te scoli foarte des noaptea pentru a merge la toaleta, sarea ar putea fi cauza. In cadrul studiilor realizate s-a constatat ca barbatii de peste 60 de ani care reduc consumul de sare cu 25% se scoala mult mai rar noaptea pentru a urina.
 
8. Exacerbeaza insuficienta cardiaca. In cadrul unui studiu desfasurat de cercetatorii finlandezi in 2017 au fost monitorizate 4.600 de persoane timp de 12 ani si s-a concluzionat ca cei care au consumat prea multa sare in tot acest interval aveau un risc de insuficienta cardiaca de doua ori mai mare. Acest factor de risc era prezent inclusiv in cazul celor care nu sufereau de hipertensiune arteriala. sursa: eva.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img