joi, 28 martie, 2024

Mosii de iarna 2017: Traditii si superstitii! Ce trebuie sa faci

Distribuie:

Publicat:

Biserica Ortodoxa pomeneste sambata, 18 februarie pe cei adormiti intru Domnul, marcand astfel ceea ce in popor este cunoscut drept “Mosii de Iarna” sau “Mosii de piftii”. Pentru ca pomana sa fie primita, este bine sa respectam vechile traditii legate de Mosii de iarna.

Mosii de iarna deschid seria celor sapte sambete ale mortilor, ce se va incheia cu Sambata lui Lazar (8 aprilie) si in care se fac parastase.

Ce dam de pomana de Mosii de iarna

La biserica ducem, spre a fi slujite de catre preoti, coliva, colac, sticla cu vin, pomelnicul in care trecem numele celor plecati la Domnul si lumanari. Se mai pot duce, in functie de posibilitati, pachete cu placinte, branzeturi, piftie, carne, sarmale, mere si alte fructe. Mai practic este sa se lase pachetele gata pregatite acasa si, la intoarcerea de la biserica, sa fie completate cu vin si coliva sfintite la slujba si sa fie impartite, cu lumanari aprinse, pentru sufletele celor raposati. Sufletele acestea, se spune, vegheaza din lumea de dincolo asupra casei din care au plecat.

Nu se lucreaza de “Mosii de piftii!”

In aceasta zi se mananca si se dau de pomana si piftie si alte racituri, potrivit unei vechi traditii, care se mai pastreaza in lumea satului. De aceea sarbatoarea mai este numita si “Mosii de piftii”. Pentru a respecta pana la capat obiceiul, trebuie ca ceea ce ramane nemancat sa se arunce a doua zi, in Duminica lasatului sec de carne. Daca nu se respecta aceasta traditie, natura se razbuna aducand valuri de frig in toiul verii.

Mai mult, femeile care nu respecta traditia si lucreaza in aceasta zi sunt pedepsite sa tremure ca piftia si “li se intoarce pomana” pe care au dat-o.

Atentie, cei dragi decedati de mai putin de un an nu trebuie pomeniti alaturi de ceilalti! Ce inseamna asta concret? Doar ca pentru ei se scrie un pomelnic separat.

Alte traditii de Mosii de iarna

La cimitir se aprind cel putin doua lumanari. Credinciosii care fac pomeniri trebuie sa mearga la biserica de dimineata, ca sa participe la Sfanta liturghie. Abia dupa aceasta slujba mare se oficiaza si parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie sa aprinda cel putin doua lumanari – numarul minim necesar, potrivit superstitiilor, pentru a incalzi sufletele mortilor.

In Transilvania se pastreaza obiceiul ca pachetele duse la biserica sa contina, pe langa vinul si coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana. Plus o prajitura cu specific local, numita “pupi” (un chec cu mere).

Si in Banat se da de pomana un preparat caracteristic zonei – grau fiert cu branza si unt. In plus, in pachete se pune si friptura de porc.

In Bucovina,pachetele contin obligatoriu placinte cu branza si se impart familiilor necajite, care au multi copii.

Nu se mai fac nunti. Conform traditiei crestin ortodoxe, o data cu Lasatul secului de carne cununiile religioase ar trebui sa fie interzise. Noul sezon al nuntilor se va deschide dupa Duminica Tomii (23 aprilie).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img