vineri, 29 martie, 2024

Motivația juriului pentru a-i acorda Nobelul lui Ernest Hemingway

Distribuie:

Publicat:

Motivația juriului pentru a-i acorda Nobelul lui Ernest Hemingway. Hemingway a primit Premiul Nobel pentru Literatură în luna octombrie a anului 1954. Romancierul se simțea slăbit si nu a putut participa la decernarea premiilor. In numele lui Hemingway a fost prezent un diplomat american din Suedia

Discursul lui Ernest Hemingway

Acesta este textul discursului de primire pe care diplomatul american l-a citit în numele său era acesta:

„Stimați membri ai Academiei Suedeze, Doamnelor și Domnilor neavând priceperea și dezinvoltura pentru a susține un discurs (…).

(…) doresc să mulțumesc organizatorilor pentru generozitatea lui Alfred Nobel de a oferi acest premiu.

Niciun autor care îi cunoște pe marii scriitori ce nu au primit acest premiu nu îl poate accepta decât cu modestie. Nu este necesar să îi menționez pe acești scriitori.

Fiecare dintre cei prezenți aici își poate contura propria sa listă, după cunoștințele și conștiința sa.

Îmi este imposibil să îl rog pe ambasadorul țării să citească un discurs în care un scriitor vrea să exprime tot ceea ce se află în sufletul său.

Într-o scriere, lucrurile nu pot fi deslușite imediat, și autorul este norocos dacă se întâmplă așa. În cele din urmă însă, ele devin destul de clare, atât prin ele însele, cât și datorită gradului de alchimie pe care autorul îl deține, îl va fi suferit sau îl va fi uitat.

Scrisul presupune o viață solitară.[…] Am vorbit prea mult pentru un scriitor. Un scriitor trebuie să scrie ceea ce vrea să spună și nu să vorbească despre asta. Încă o dată, vă mulțumesc. “

Motivația juriului pentru a-i acorda Nobelul lui Ernest Hemingway

„ pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată în «Bătrânul și marea» și pentru influența pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan”

Hemingway este unul din cei mai cunoscuti scriitori americani din lume. Opera sa are ca sursă o experiență de viață profundă și originală, relatând, conform concepției scriitorului „lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img