vineri, 29 martie, 2024

Motivul pentru care este bine sa dormi invelit cu o patura grea

Distribuie:

Publicat:

Cu totii vrem sa ne trezim odihniti in fiecare zi, nu doar in weekend, insa acest lucru nu este mereu posibil. Mai multe studii realizate de cercetatori din Statele Unite au aratat ca somnul apare mai rapid cu cat patura este mai grea. Motivul este simplu: atingerile usoare excita sistemul nervos, in timp ce cele puternice, dar blande il calmeaza. Acest lucru functioneaza pentru majoritatea oamenilor.

Numele stiintific este ”stimulare prin presiune profunda” (deep pressure touch stimulation sau DPTS).  Presiunea produnda actioneaza ca un fel de masaj: te relaxeaza, eliminand stresul si oferindu-ti senzatia de confort.  Acest lucru este la fel ca atunci cand cineva ne ridica in brate, ne imbratiseaza sau ne bate pe umar. Paturile grele se muleaza pe corpul tau ca o imbratisare calduroasa. Presiunea exercitata de aceasta functioneaza in asa fel incat relaxeaza sistemul nervos si duce la producerea serotoninei, ”hormonul fericirii”, care se transforma apoi in melatonina, hormonul responsabil pentru reglarea ritmului circadian.

Greutatea paturii actioneaza ca o terapie prin atingere profunda si actioneaza asupra receptorilor din intregul corp. Cand acesti receptori sunt stimulati, corpul se relaxeaza si transmite creierului senzatia de siguranta si confort. De asemenea, si productia de serotonina este in crestere in acel moment.

Mai multe studii au demonstrat importanta paturilor grele in terapiile pentru vindecarea anxietatii la diversi pacienti sau in cazul copiilor hiperactivi, iar rezultatele au fost un succes total, scrie gandul.info, care citeaza Brightside.me. Greutatea paturii depinde de preferintele personale si de greutate, insa pentru adulti este recomandata o patura cu o greutate intre 5 si 14 kilograme. Cu toate acestea, paturile grele nu se recomanda daca suferi de vreo problema respiratorie sau tocmai ai suferit vreo operatie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img