joi, 25 aprilie, 2024

Motivul pentru care sticlele de bere au culori diferite

Distribuie:

Publicat:

In timp ce expertii in domeniul berii stiu cate ceva despre culoarea unei sticle de bere, multi consumatori nu acorda prea multa importanta motivului pentru care sticlele de bere au culori diferite.

Unele sunt verzi, altele maro sau transparente. Care este scopul tuturor acestor culori diferite? Ei bine, o parte tine de estetica, in timp ce restul este stiinta.

De ce recipiente de sticla?

Berarii experimentau cu recipiente de sticla pentru bere inca din secolul al XVI-lea, desi dovada imbutelierii comerciale apare in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Cea mai mare problema era faptul ca sticla facuta pentru imbuteliere nu era suficient de puternica pentru a mentine presiunea dioxidului de carbon. Cu toate acestea, o suta de ani de inovare au ajutat producatorii de bere sa isi dea seama de eficacitatea sticlei cu gat lung.

Diferite forme de sticla

Berea vine intr-o varietate de forme de sticla, cele cu gatul lung fiind cele mai populare. Desigur, sticla folosita acum este mai puternica, astfel incat forma sticlei poate fi diferita fara a avea consecinte grave. Desi sticlele exista de la mijlocul secolului al XVII-lea, productia si cererea pentru sticle de sticla nu au crescut decat dupa primul razboi mondial.

Si totusi, de ce diferite culori?

Berarii au inceput sa foloseasca sticla deoarece pastra berea mai proaspata pentru mai mult timp. Cu toate acestea exista o problema serioasa: in cazul in care berea era lasata la soare prea mult timp dezvolta un miros si un gust foarte urat. Oamenii de stiinta au descoperit ca razele ultraviolete de la soare descompun acizii alfa din hamei care reactioneaza apoi cu sulful prezent in bere, formand o substanta chimica aproape identica cu cea pulverizata de sconcs. Solutia a fost aceea de a colora sticlele de bere pentru a le proteja de razele UV. Similar cu modul in care ochelarii de soare va ajuta sa va protejati vederea, sticla de bere maro inchis impiedica berea sa se strice. Atunci, de ce bere in sticla verde? Aceasta ofera o protectie UV foarte mica.

Povestea sticlei verzi

In jurul celui de-al doilea razboi mondial, producatorii de bere din Europa s-au confruntat cu un deficit de sticla bruna. Astfel, producatorii de bere de calitate superioara trebuiau sa foloseasca sticle transparente, ceea ce facea ca berile lor sa para mai ieftine. Solutia lor a fost aceea de a-si vinde berea in sticle verzi, astfel incat consumatorul sa poata vedea diferenta dintre o bere obisnuita si una de calitate superioara. Sticla verde de bere a devenit un simbol pentru berea de calitate provenita de la fabricile de bere din Europa. Astazi, sticla verde este folosita de multe companii doar pentru a distinge berea lor de celelalte, din motive de marketing sau estetice, intrucat acum toate sticlele sunt protejate, indiferent de tipul de sticla.

Cu toate acestea, cel mai bun sfat pentru orice bautor de bere este sa va pastrati sticlele intr-un loc racoros si intunecat, care va mentine berea proaspata mai multa vreme.

sursa: gustarte.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img