vineri, 29 martie, 2024

Mugur Isarescu, despre situatia adoptarii monedei euro de catre Romania

Distribuie:

Publicat:

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a spus ca in situatia adoptarii monedei euro de catre Romania, intrebarea care ar trebui sa fie pusa este “cand”, nu “daca”.
Printre criteriile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro se numara si pastrarea deficitului bugetar scazut.
“Oamenii realizeaza in Europa ca nu sunt doar beneficii de pe urma adoptarii monedei euro, ci si costuri”, a spus Isarescu, la summitul “Bunei Guvernari”.
“Actiunile pregatitoare participarii la zona euro constau in indeplinirea criteriilor de convergenta nominala (criteriile de la Maastricht): inflatie si dobanzi apropiate de cele ale tarilor din zona euro, stabilitate a cursului de schimb, deficit si datorie publica scazute.
In plus, determinarea gradului de sustenabilitate a procesului de convergenta este posibila prin analiza unor indicatori de aliniere structurala (convergenta reala), precum nivelul PIB pe locuitor, gradul de deschidere a economiei, structura economiei, finantarea deficitului de cont curent, costul fortei de munca, gradul de intermediere financiara etc. O alta cerinta este continuarea procesului de preluare si transpunere in legislatia nationala a reglementarilor comunitare (convergenta juridica)”, se arata pe site-ul BNR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img