marți, 16 aprilie, 2024

N-a crezut niciodata ca o sa i se intample asta! Dupa ce a participat la cateva cursuri, acest iesean a primit sansa vietii lui: un job la o firma de top la care oricine viseaza – FOTO

Distribuie:

Publicat:

 Un barbat in varsta de 41 de ani din Iasi s-a reprofilat cu ajutorul cursurilor organizate de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Iasi • Desi i-a fost greu la inceput, pentru ca nu stia mare lucru din meseria noua pe care o invata, in final s-a dovedit a fi priceput la asta • Reprezentantii firmei unde a facut practica i-au vazut potentialul si i-au propus un post in cadrul firmei • Barbatul nu a stat mult pe ganduri si l-a acceptat, mai ales ca va primi un salariu bun, pentru un incepator • "Am facut practica intr-o firma si mi s-a oferit sansa sa ma angajez acolo chiar de luna aceasta, de la jumatatea lunii august", sustine ieseanul • Aproximativ 60 la suta dintre cursantii din Iasi care se reprofileaza se angajeaza dupa finalizarea cursurilor

In ultimii ani, noile joburi ce se cer pe piata fortei de munca, dar si inchiderea unor mari companii din Iasi ii determina pe somerii din Iasi, indiferent de varsta, sa se reprofileze. Acestia sunt in evidenta AJOFM Iasi, iar in momentul in care apare ocazia sa urmeze gratuit cursurile de recalificare organizate de aceasta institutie, se inscriu la acele cursuri pe care le considera potrivite si le-ar aduce castiguri substantiale lunar, daca s-ar angaja dupa finalizarea lor.

Multi dintre cei care urmeaza cursurile de recalificare si devin specialisti in diverse domenii de activitate au sanse reale sa se angajeze in companii de top din Iasi. Dupa numai 3 luni in care urmeaza cursurile teoretice predate de profesori universitari sau diversi specialisti, dar si cele practice, acestea fiind cele mai importante pentru cursanti, multi dintre iesenii care le finalizeaza obtin locuri de munca bine platite.

Este si cazul ieseanului Cristian Tanasa. Barbatul in varsta de 41 de ani a lucrat jumatate din viata ca instalator. Dupa ce a ajuns somer, s-a gandit ca meseria de electrician instalatii de iluminat i s-ar potrivi, fiind o meserie cautata pe piata fortei de munca, care a ajuns sa fie bine platita. Un incepator primeste 3.000 de lei lunar, salariul net, contract de munca pe perioada nedeterminata, iar programul este de 8 ore de luni pana vineri.

S-a angajat la o firma de top

Barbatul sustine ca este necesar sa iti schimbi meseria daca vrei sa fii in pas cu trendurile de pe piata muncii si, bineinteles, sa castigi mai bine. De aceea nu a fost dificil sa aleaga sa practice meseria de electrician pana va iesi la pensie, daca va avea noroc, mai ales ca a fost incurajat de toti cei din jurul sau sa faca acest lucru.

"Nu a fost greu sa iau decizia asta, pentru ca e ceva normal sa te reprofilezi pe altceva, pe ce se cere pe piata, pentru ca unele lucruri nu se mai pot face ca inainte, se cer alte meserii pe piata, atat in tara, cat si in strainatate. Acum fac aceste cursuri de recalificare pentru un nou post de munca in domeniul electricitatii. E o profesie foarte buna, nu buna, pentru ca e extrem de bine platita si foarte cautata, atat la noi, in Romania, cat si in alte state din Europa. Intr-adevar, meseria de electrician e mai dificila fata de cea de instalator, are la baza alte cunostinte fata de cele pe care le stiam eu, dar merita sa invat pentru ca ma reprofilez pentru o meserie mai bine platita. Acum sunt multi instalatori pe piata, e foarte mare concurenta si prefer sa merg pe un domeniu unde sunt posturi cu salarii mai mari, in functie de calificare, bineinteles", sustine Cristian Tanasa.

Ieseanul va finaliza cursurile luna aceasta si a primit deja o oferta de munca de la companie cunoscuta in Iasi pe care a acceptat-o fara sa stea prea mult pe ganduri.

"Am facut practica intr-o firma si mi s-a oferit sansa sa ma angajez acolo chiar de luna aceasta, de la jumatatea lunii august. Multi dintre cei care au facut acest curs de recalificare s-au angajat apoi la firmele unde au facut practica, pentru ca acolo au invatat partea practica si, daca s-au descurcat, angajatorii le-au oferit posturi bune", sustine Cristian Tanasa.

Aproximativ 60 la suta din cursanti, angajati

Iasul este unul dintre judetele unde un numar mare de persoane a reusit sa se angajeze pe pozitii bine platite, dupa ce acestea au finalizat cursurile organizate de AJOFM Iasi. Daca in anii trecuti se faceau cursuri de manichiurista, coafeza sau hair-stylist, anul acesta s-a schimbat cererea de pe piata muncii.

"Anul acesta avem cursuri de recalificare pentru posturile de inspector resurse umane, lucrator in constructii, electrician instalatii de iluminat, contabil, lucrator in comert, manager proiect si lucrator in cultura plantelor. Cursurile se organizeaza in functie de cerintele pietei muncii. Cursurile organizate de AJOFM Iasi se adreseaza in special somerilor care nu si-au gasit un loc de munca. Gradul de ocupare a posturilor de piata fortei de munca este de peste 60 la suta dupa finalizarea acestor cursuri. In momentul de fata, sunt inscrisi 150 de cursanti, dintre care 91 sunt din mediul rural", a declarat Adriana Sirghie, purtator de cuvant al AJOFM Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img