sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Nas infundat: Remediile care te ajuta sa poti respira fara probleme

Distribuie:

Publicat:

Congestia nazală este un simptom foarte frecvent, care apare atunci când vasele de sânge din interiorul nasului se inflamează și țesuturile nazale se umflă. Nasul se poate înfunda și din cauza eliminării excesive a mucusului.

De ce se înfundă nasul

În multe cazuri, congestia nazală este doar o problemă temporară, provocată de:

Infecții virale – există mai multe virusuri care pot provoca o răceală, rinovirusul fiind cel mai frecvent. Pe lângă nasul înfundat, o răceală poate provoca și strănut, dureri în gât și tuse.

Rinita alergică se dezvoltă atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează excesiv la o substanță care de obicei nu este dăunătoare. Printre declanșatorii rinitei alergice se numără polenul, praful și părul animalelor de companie. Pe lângă un nas înfundat, pacienții cu rinită alergică se pot confrunta și cu strănut, secreții nazale și mâncărimea ochilor. Nu este clar de ce unii oameni dezvoltă rinită alergică, dar un istoric familial de alergii este un factor de risc binecunoscut.

Rinita profesională este similară cu rinita alergică. Se poate dezvolta atunci când cineva are o reacție la o substanță la locul de muncă. Printre simptomele rinitei profesionale se numără nasul înfundat, mâncărimi ale ochilor și tuse. Persoanele care lucrează cu substanțele chimice sau în praf de lemn pot avea un risc crescut de a dezvolta rinită profesională.

Rinita de sarcină – Sarcina afectează multe părți ale corpului și, în cele nouă luni, progesteronul și estrogenul cresc. Creșterea hormonilor și creșterea fluxului sangvin pot cauza umflarea mucoaselor din interiorul nasului. Gravidele care au rinită de sarcină se confruntă, pe lângă nasul înfundat, și cu strănut. Rinita de sarcină poate apărea în orice moment al sarcinii. Simptomele dispar de obicei la scurt timp după naștere.

Rinita atrofică apare atunci când membranele nazale se subțiază și se întăresc, formându-se cruste. Afecțiunea este mai frecventă la persoanele care au avut mai multe intervenții chirurgicale la nivelul nasului, potrivit doc.ro.

Tratamente eficiente care desfundă nasul

1. Folosește un umidificator

Un umidificator oferă o modalitate rapidă și ușoară de a reduce congestia și durerea sinusurilor. Acesta are rolul de a împrăștia în aer microparticule de apă care readuc umiditatea la un nivel confortabil. Respirația în acest aer umed poate calma țesuturile iritate și diminua vasele de sânge nazale umflate, ușurând respirația.

2. Fă un duș

Ți s-a întâmplat vreodată să ai nasul înfundat și să descoperi că poți respira mult mai bine după un duș fierbinte? Există un motiv bun pentru asta. Aburii ajută la subțiarea mucusului din nas și reduc inflamația. A face un duș fierbinte este o soluție temporală prin care poți respira normal, dacă te confrunți cu congestie nazală. Obții același rezultat și dacă stai acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apă fierbinte. Ai grijă să nu stai foarte aproape de apa foarte fierbinte, pentru că există riscul să te arzi.

3. Hidratează-te corespunzător

Lichidele – apa, ceaiurile, supele – ajută la subțierea mucusului din pasajele nazale, eliminând cu ușurință secrețiile nazale și scăzând presiunea din sinusuri. Mai puțină presiune înseamnă un risc scăzut de inflamație și iritare. Dacă pe lângă nasul înfundat te confrunți și cu o durere în gât, ceaiul cald și supa caldă te vor ajuta să ameliorezi disconfortul din gât.

4. Folosește un spray nazal cu apă de mare

Pentru a facilita eliminarea secrețiilor nazale, folosește un spray nazal cu apă de mare. Aceasta scade inflamația vaselor de sânge și ajută la eliminarea secrețiilor. Poți opta pentru un produs care are în compoziție minerale, precum cuprul, magneziul, manganul, fierul, seleniul și zincul. Acestea au proprietăți antiinfecțioase, antiinflamatorii, antialergice și antioxidante.

5. Poți curăța fosele nazale

Poate că nu este cea mai plăcută sarcină, dar îți poți spăla fosele nazale cu un vas neti. Un vas neti este un recipient conceput pentru a curăța eficient și natural căile nazale. Pentru asta, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii recomandă utilizarea apei distilate sau sterile în locul apei de la robinet pentru curățarea foselor nazale.

6. Folosește o compresă caldă

O compresa caldă poate ajuta la desfundarea nasului prin deschiderea pasajelor nazale din exterior. Înmoaie un prosop în apă caldă, stoarce bine prosopul, apoi așază-l peste nas și frunte. Căldura ajută la ameliorarea inflamației mucoasei nazale. Repetă acest lucru de câte ori este necesar.

7. Încearcă decongestionantele nazale

Un medicament decongestionant poate ajuta la reducerea congestiei nazale și la ușurarea durerii asociate cu pasajele nazale iritate. Pe piață există numeroase decongestionante disponibile fără prescripție medicală. Spray-urile nazale decongestionante comune includ oximetazolină și fenilefrină. Folosește un astfel de spray corect. Acesta nu trebuie administrat mai mult de trei zile fără supravegherea medicului. După trei zile, un decongestionant nazal poate înrăutăți de fapt congestia și accentua oboseala.

8. Ia antihistaminice sau medicamente pentru alergii

Ambele tipuri de medicamente pot diminua umflarea pasajelor nazale, ajutând la decongestionarea nasului. Medicamentele combinate care conțin atât un antihistaminic, cât și un decongestionant pot ameliora presiunea și durerea în sinusuri, cauzate de reacțiile alergice.

Urmează cu atenție instrucțiunile atunci când folosești astfel de medicamente. În caz contrar, este posibil să ți se înrăutățească starea de sănătate. De asemenea, trebuie să știi și că antihistaminicele ar putea să te facă somnolent.

9. Încearcă un remediu pe bază de ulei de eucalipt

Uleiul de eucalipt este obținut din frunzele copacului de eucalipt. Inhalarea acestui tip de ulei poate reduce inflamația mucoasei nazale și-ți poate ușura respirația. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva picături de ulei într-un vas cu apă clocotită, să te acoperi cu un prosop și să inspiri aburii.

Ce mai poți încerca

aplicarea unei presiuni ușoare pe puntea nasului cu degetul mare și arătător și, prinderea, în același timp, cu cealaltă mână, a mușchiilor de o parte și de alta a spatelui gâtului poate fi o soluție temporală pentru desfundarea nasului;

masajul facial – aplicând un mesaj blând cu degetele asupra sinusurilor poți desfunda cu ușurință nasul.

Dacă pui în aplicare aceste soluții, ar trebui să te simți mai bine în câteva zile. Perioada de timp necesară pentru ameliorarea simptomelor poate depinde de cauză exactă a apariției congestiei nazale, dar majoritatea persoanelor se recuperează după o răceală în aproximativ zece zile. Dacă simptomele se mențin mai multe de zece zile, este important să consulți medicul.

Complicațiile congestiei nazale se pot dezvolta în funcție de cauză. Dacă un nas înfundat apare din cauza unei infecții virale, posibilele complicații includ o infecție a urechii, bronșită și sinuzită.

sursa: exquisl.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img