vineri, 19 aprilie, 2024

Nelu Tataru a rabufnit: ‘Nu schimbam legile in timpul razboiului. Politicul a venit prea devreme’

Distribuie:

Publicat:

Curtea Constituțională a României a decis recent că plasarea în carantină și internarea obligatorie sunt neconsituționale. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a îndemnat, în acest context, la precauție.

„Toate legile trebuie amendate. Am înţeles, facem o lege nouă, dar nu pe timp de război. A fost contestată în ultima perioadă starea de urgenţă, starea de alertă, dacă mai prelungim starea de alertă. Avocatul poporului vorbeşte de spitale care sunt centre de detenţie. Suntem într-un moment în care trebuie să gestionăm o pandemie de infecţie cu coronavirus. Haideţi să gestionăm această pandemie. Cred că politicul a venit prea devreme. Voi urmări în săptămâna care vine, odată trecut în Parlament acest proiect de lege, şi vom vedea dacă politicul este mai important decât sănătatea românilor şi interesul naţional”, a precizat ministrul Sănătății.

"Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup grup de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate. Medicina este un domeniu în care poţi prevedea într-o anumită măsură – noi obişnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi. Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potenţialul critic al acestei boli şi acţionezi în consecinţă. Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională.

Avem limitate tot ce înseamnă activităţi de izolare la domiciliu şi internare. Va trebui să aplicăm strict proceduri medicale care nu interferă cu acele recomandări ale Curţii Constituţionale. Noi nu ne-am aşteptat să crească numărul românilor infectaţi, nici după cele trei măsuri de relaxare nu ne-am aşteptat să crească. Identificarea celor infectaţi ne permite să facem recomandările pe care trebuie să le respecte aceşti pacienţi. Toată ţările din Europa pot să interneze şi să bage în carantină. Ne aşteptăm să crească numărul de cazuri, dar suntem pregătiţi”, a declarat Tătaru.

„Facem evaluarea la 24 de ore. Vom avea situaţia externărilor şi vom şti care sunt pacienţii care sunt externaţi. Pacientul trebuie să îşi asume decizia pe care o ia. Pacientul trebuie să fie luat în evidenţă de către medicul de familie şi DSP-ul din judeţ după externare”, a precizat ministrul.

Tot vineri ministrul a anunțat că se lucrează la un proiect de lege pentru a putea rezolva această situație, dar nu se grăbește. „Avem acea rugăminte ca toți factorii implicați, Parlament, opinia publică, să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care în acest moment o controlăm. Tot ce ține de carantină, tot ce ține de izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populația civilă, cât și pentru corpul medical. (…) Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de explicație vizavi de carantină, vizavi de boală transmisibilă, vizavi de izolarea la domiciliu. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatice sau cu simptome ușoare să rămână de bază ”, a spus Nelu Tătaru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img