joi, 18 aprilie, 2024

Nelu Tataru : ” Vorbim despre stare de urgenta decretata incepand de luni, ca nu se poate evita trecerea la scenariul 4, in care numarul creste peste 2.000″

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a facut un anunt si totodata un apel catre populatie, ieri seara (n.r- 14 martie), la Palatul Cotroceni, imediat dupa ceremonia de investire a Guvernului Orban.

"Am decis sa decretez stare de urgenta la inceputul saptamanii vitoare.

Aceasta stare de urgenta face posibila alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. In acest fel, Guvernul va avea posibilitatea sa aloce mai multi bani domeniului sanatatii, mai multi bani pentru medicamente, mai multi bani pentru aparatura medicala absolut necesara. In acelasi fel, aceasta situatie va permite sa se realizeze achizitii intr-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punand astfel la dispozitia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona in modul cel mai eficient criza generata de coronavirus.
Avem nevoie de voi, dragi romani! Avem nevoie de voi sa respectati indrumarile, indicatiile autoritatilor. Avem nevoie sa respectati regulile de igiena care sunt transmise pe canalele publice. Si, da, avem nevoie sa evitati contactele care nu sunt absolut necesare. Stiu ca acest lucru este putin mai greu."

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Nelu Tataru, a explicat faptul ca prin decretarea starii de urgenta anuntata de presedintele Klaus Iohannis, poate fi limitata deplasarea in anumite zone, "izolarea va fi izolare" si pot fi inchise institutii sau unitati de alimentatie publica, precum mall-uri sau restaurante.
”Nu discutam in cadrul starii de urgenta de inchiderea orasului, discutam despre niste ordonante militare care se pot da in cadrul situatiei de urgenta. (…) In contextul acestei stari de urgenta, se pot lua anumite decizii: se inchid anumite institutii, restaurante, mall-uri, se limiteaza circulatia, se pot face perchezitii, se pot face controale se poate limita accesul in anumite zone", a declarat Nelu Tataru, potrivit News.ro.

Tot el a mai afirmat si faptul ca al doilea om in stat devine ministrul Afacerilor Interne, iar masurile se vor lua in contextul in care tara noastra va trece de scenariul 3 in ceea ce priveste evolutia cazurilor de imbolnavire, insa si tinand cont de evolutia virusului in Europa.

Reamintim faptul ca este pentru a doua oara in istorie cand se ia o astfel de masura. Starea de urgenta a mai fost decretata in Romania, in noaptea de 21-22 ianuarie 1999, de presedintele de atunci, Emil Constantinescu, in timpul celei de-a cincea Mineriade.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img