vineri, 19 aprilie, 2024

Noi cercetari dezvaluie o abilitate impresionanta a ochiului uman

Distribuie:

Publicat:

Abilitatea este legata de observarea unor structuri de dimensiuni extrem de reduse. Conform unor noi descoperiri, ochiul uman poate sa perceapa particule individuale. Un foton, cea mai mica particula fizica, interationeaza cu un sistem biologic compus din milioane de celule, spune liderul proiectului, Alipasha Vazri, de la Universiatea Rockefeller, potrivit descopera.ro.

,,Raspunsul generat de fotoni poate fi perceput de nivelul nostru de constientizare, in ciuda sunetelor de fundal omniprezente. Orice detector creat de om ar trebui izolat de sunetele exterioare pentru a putea avea aceleasi rezultate”, a adaugat el. Straturile de celule din ochiul uman care detecteaza lumina compun retina, fiind binecunoscut faptul ca aceasta devIne mult mai sensibila atunci cand este expusa la intuneric.

Un experiment anterior a demonstrat ca ochiul uman obisnuit cu intunericul poate detecta cate cinci fotoni intr-un singur moment, insa specialistii nu au putut arata atunci daca oamenii pot capta cate un singur foton. Noul dispozitiv creat de  o echipa de la Universitatea Rockefeller poate propaga cate un singur foton spre ochiul unei persoane.

Cercetatorii au ales trei subiecti, barbati cu varsta de 20 de ani, si le-a propagat cate un singur foton, in 30.000 de runde separate. Unul dintre participanti a purtat lentile de contact. In cadrul fiecarui test, oamenii au fost amplasati intr-o camera izolata si intunecata si au purtat casti in urechi. FIecare participant a fost rugat sa-si fixeze ochiul drept pe o lumina rosie.

Barbatilor le-au fost aratati doi stimuli luminosi, intr-o parte un singur foton propulsat direct pe retina si in cealalta parte in ochiul care se afla in intuneric total. De-a lungul celor 30.000 de teste, barbatii au dectat corect fotonii cu un procent de 51,6%. In timpul testelor, barbatii au stiut daca au raspuns corect dupa fiecare proba, fapt ce ar fi putut influenta rezultatele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img