joi, 25 aprilie, 2024

Noi sanctiuni pentru Rusia din cauza alegerilor din Crimeea

Distribuie:

Publicat:

Statele Unite ale Americii (SUA) au sancţionat alte şapte persoane implicate în organizarea sub supervizare rusă a alegerilor din Crimeea, anexată ilegal de Moscova, informează un comunicat difuzat miercuri de Trezoreria americană şi citat de AFP potrivit Agerpres.

"Uniunea Europeană (UE) a sancţionat marţi aceeaşi indivizi, iar Canada s-a raliat acţiunii coordonate", potrivit comunicatului.

"Acţiunea Trezoreriei, în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri internaţionali, subliniază susţinerea noastră neclintită pentru revenirea unui proces democratic liber şi just în Crimeea", a notat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Aceste sancţiuni coordonate a SUA, UE şi Canadei "subliniază vigoarea alianţei transatlantice în a se opune agresiunii ruse care continuă", a adăugat Mnuchin.

Noile sancţiuni vizează persoane care au organizat la 8 septembrie 2019 alegeri locale în Republica autonomă Crimeea şi la Sevastopol, mare oraş-port din peninsulă, teritoriu ucrainean aflat sub controlul Moscovei din 2014. Printre persoanele vizate se numără inclusiv premierul acestui teritoriu anexat, Iuri Gotsaniuk, guvernatorul Sevastopolului şi mai mulţi responsabili ai Comisiei Electorale din acest oraş.

Washingtonul a sancţionat de asemenea o companie feroviară din Crimeea, Grand Service Express, şi pe directorul său general.

Rusia a ocupat şi anexat Crimeea, punct strategic la Marea Neagră, în martie 2014, în urma unui referendum ale cărui rezultate nu au fost recunoscute nici de Kiev, nici de comunitatea internaţională, ca ripostă la înlăturarea preşedintelui ucrainean pro-rus de la acea vreme, Viktor Ianukovici La scurt timp, în regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a izbucnit un conflict armat în care au fost ucişi aproximativ 13.000 de oameni, conform estimărilor ONU.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img