joi, 18 aprilie, 2024

Noi vase de sange au fost descoperite in oasele oamenilor

Distribuie:

Publicat:

Deseori ne gandim ca oasele sunt solide, mai ales stratul exterior al lor, denumit os cortical. Cercetatorii au descoperit recent o trasatura ascunsa a acestor organe rigide, ce se regaseste atat la oamenii, cat si la animale. In cadrul unui nou studiu, cercetatorii din Germania au prezentat descoperirea unei retele, necunoscute, de vase sanguine fine. Vasele de sange din interiorul oaselor ajuta la raspandirea eficienta a sangelui si globulelor albe prin corp, conform descopera.ro, care citeaza Science Alert.

„Nu ne asteptam sa descoperim o structura anatomica noua si centrala ce nu se afla in nicio carte de specialitate din secolul XXI”, a explicat imunologul Matthias Gunzer din cadrul Universitatii din Duisburg-Essen. Aceste mici canale, denumite „vase transcorticale”, desi reprezinta o descoperire stiintifica noua, ajuta la explicarea modului in care primele infuzii cu medicamente de urgenta, utilizate initial pe campul de lupta, contribuiau la vindecarea rapida a soldatilor. In cazul unor astfel de urgente, medicii nu aveau timp sa caute vena pentru administrarea tratamentului, asadar il injectau direct in maduva osoasa.

„In ciuda dovezilor privind existenta unui sistem complex sanguin in oase, mecanismele moleculare si anatomice ce se aflau la baza schimbului rapid dintre celule si fluidul din maduva osoasa au ramas un mister”, scrie intr-un comentariu facut de cercetatori pe baza studiului. Noul studiu prezinta intregul mecanism, ce a fost observat anterior, din greseala, in urma cu cativa ani. Gunzer a studiat celulele sanguine ale soarecilor ce contineau vopsea fluorescenta si a descoperit ca ele treceau prin ceea ce trebuia sa fie o structura solida a osului. Astfel, Gunzen a decis sa initieze un nou proiect de studiu pentru a analiza fenomenul. Echipa a utilizat o chimicala numita Ethyl cinnamate pe tibia soarecilor pentru o face transparenta. Cu ajutorul microscopiei fluorescente si cu raze X, au reusit sa detecteze, pentru prima data, cateva sute dintre aceste vase transcorticale.

Conform specialistilor, tibia unui soarece poate contine peste 1.000 de capilare mici, suficiente incat echipa sa determine ca 80% dintre cele arteriale si 59% dintre cele venoase trec prin aceste canale. Atunci cand au analizat anatomia osului piciorului unui voluntar, specialistii au descoperit aceleasi structuri transcorticale. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img