vineri, 19 aprilie, 2024

Noua cartea de identitate a vehiculului va fi disponibila din vara

Distribuie:

Publicat:

Autovehiculele noi si masinile la mana a doua, care sunt aduse la Registrul Auto Roman pentru inmatriculare, vor primi carti de identitate auto de tip nou. Noul model al cartii de identitate va fi eliberat incepand cu jumatatea acestui an.

Intr-un interviu acordat revistei Capital, directorul general al Registrului Auto Roman, George Dinca, ne-a anuntat ca s-a finalizat licitatia pentru noua carte de identitate a vehiculului. “Am finalizat licitatia pentru cartile de identitate a autovehiculelor, dar procedura este contestata la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Inca avem carti vechi, estimam ca abia din vara se vor emite carti noi de identitate a autovehiculelor”, ne-a declarat George Dinca. 

Noul model de carte de identitate pentru autovehicule, cel mai important document pe care il emite RAR, cuprinde principalele caracteristici constructive si datele de identificare ale unui vehicul rutier, care reprezinta in acelasi timp si datele oficiale ale vehiculului, utilizate ulterior de toate celelalte institutii din Romania ce efectueaza activitati legate de domeniul vehiculelor rutiere (impozite, taxe, autorizari, verificari tehnice).

Pentru ca informatiile din CIV sa fie mai usor de gasit/interpretat, RAR a considerat ca este momentul unor modificari ale formularului CIV utilizat in prezent. Potrivit RAR, modificarile vizeaza in principal structurarea unor date deja existente in CIV (rubrici dedicate pentru numarul de omologare CE de tip, norma de poluare CE, cod national de emisii, valoare CO2) si introducerea unor informatii noi cum ar fi masa maxima tehnic admisibila a ansamblului de vehicule, masa reala, distanta dintre axe, sistem de propulsie, suspensie). Noua carte de identitate a vehiculului cuprinde mai multe elemente de identificare si va putea fi citita cu mai multa usurinta. 

Avand in vedere ca tot mai multe masini cu volan pe dreapta sunt implicate in accidente, am intrebat seful RAR daca are de gand sa impuna anumite masuri. 
 
Romania sunt aproximativ 20.000 de masini cu volan pe dreapta. Dupa ce Marea Britanie va iesi din UE, se poate discuta de impunerea unor restrictii. Referitor la o eventuala inmatriculare a autovehiculelor in cadrul unei singure institutii, George Dinca a sublinit ca, “aici vorbim de o decizie guvernamentala, Registrul Auto Roman poate emite cartea de identitate a masinii, talonul si numerele de inmatriculare. Avem toata aparatura necesara pentru a inmatricula o masina”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img