marți, 16 aprilie, 2024

NOUA LEGE FUNERARA: Inmormantarile se fac si fara preot, iar priveghiul nu mai este permis acasa

Distribuie:

Publicat:

Noua lege funerara permite romanilor sa faca inmormantari fara preot. Mai mult decat atat, nu se mai permite priveghiul in casa.

Noile reglementari schimba nunmeroase lucruri. Astfel, romanii pot avea parte de o inmormantare civila sau laica, iar oamenii au posibilitatea de a alege, in timpul vietii, modul in care vor fi inhumati, avand si optinea de a fi incinerati sau nu.

“Inmormantarea poate fi religioasa sau laica, precedata sau nu de incinerare. Locul si modalitatea inmormantarii vor fi conforme vointei exprimate in timpul vietii de persoana decedata, fara nici o modificare a ultimei vointe a acesteia”, se arata in art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din Romania.

Un alt aspect al legii este cel legat de morminte. Astfel, daca un loc de veci este lasat in paragina timp de doi ani, administratia are dreptul de a confisca locul, potrivit dreptul-omului.org.

Mai mult decat atat, noile reglementari UE prevad ca familia are obligatia sa depuna persoana decedata la casa mortuara dupa numai o ora de la momentul decesului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img