vineri, 19 aprilie, 2024

Noul presedinte al Germaniei: “Traim vremuri tulburi”

Distribuie:

Publicat:

Social-democratul german Frank-Walter Steinmeier a fost ales astazi presedinte al Republicii federale, functie in care il va inlocui pe Joachim Gauck, care a renuntat sa candideze pentru un al doilea mandat.

Fostul ministru de externe, in varsta de 61 de ani, a fost ales cu 931 de voturi din totalul celor 1.239 de mari electori ai adunarii federale mandatate sa il desemneze pe seful statului, proveniti in principal din cele doua camere legislative, dar si din randul societatii civile.

Joachim Gauck, in varsta de 77 de ani, fost pastor si activist pentru drepturile omului, a decis sa nu candideze pentru un al doilea mandat, dupa expirarea celui actual, in luna martie.

Alegerea lui Steinmeier in functia de presedinte, cu atributii in mare parte ceremoniale, are loc in urma intelegerii intervenite intre partidul sau SPD si crestin-democratii cancelarului Angela Merkel, formatiunile marii coalitii de guvernare.

‘Traim vremuri tulburi; oamenii sunt nesiguri’, a declarat Steinmeier in discursul sau de acceptare, subliniind ca germanii ar trebui sa fie mandri ca tara lor a devenit ‘o ancora a sperantei pentru multi in lume’.

‘Atunci cand bazele democratiei se clatina, trebuie mai mult ca oricand sa le sustinem’, a mai spus viitorul presedinte.

Fost sef al diplomatiei timp de sapte ani, Frank-Walter Steinmeier, cunoscut pentru modul sau franc de exprimare, s-a remarcat anul trecut prin criticile aduse lui Donald Trump, pe care in timpul campaniei electorale din SUA l-a descris drept ‘predicator al urii’.

‘Doresc, ca presedinte, sa fiu o contrapondere la tendinta fara limite spre simplificare’, a promis el in cursul saptamanii trecute la Munchen, vorbind despre ‘cel mai bun antidot impotriva populistilor’.

Sursa: agerpres.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img