sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Noutate pentru bolnavii de hepatita C.Intra in vigoare de la 1 octombrie

Distribuie:

Publicat:

Potrivit agerpres.ro,Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate va deconta de la 1 octombrie o terapie noua pentru pacientii bolnavi de hepatita C tratamentul fara interferon -, urmand ca plata efectiva sa se faca numai in cazurile la care se obtine rezultat medical, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

 El a precizat ca pretul terapiei este confidential si este unul bun pentru Romania.

“Vor fi 5.000 de pacienti eligibili, dar ii vom trata pe toti cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigati in centrele universitare si tratamentul se face oral, administrat acasa. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio alta alternativa in acest moment — ciroza, gradul de fibroza F4, continuam cu F3 “, a spus Ciurchea.

Presedintele CNAS a precizat ca tratamentul nu se poate cumpara individual de catre pacient, iar programul sustinut de Casa se va derula pe un an de zile, urmand sa se continue negocierile.

Prezent la conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a subliniat ca tratamentul este unul nou, diferit de dubla terapie cu interferon.

“Vrem sa va anuntam ca, pe 9 septembrie, s-a incheiat procesul de negociere a contractelor pentru moleculele cu indicatii in terapia fara interferon a hepatitelor cronice virale si cirozei hepatice. (…) Negocierile s-au desfasurat cu companiile care detin aceste molecule. Au fost un numar record de intalniri. (…) Dupa termenul legal, practic se va incheia contractul cu firma castigatoare. La acest tip de contract, la terapia fara interferon, CNAS va plati doar tratamentul pacientilor la care se va obtine rezultat medical, nu va plati tratamentul pentru cei la care nu se vor obtine rezultate”, a declarat ministrul.

Banicioiu a anuntat ca, saptamana viitoare, comisia de experti pentru afectiuni hepatice din cadrul CNAS se va intalni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor si documentatia necesara. “Toata procedura va fi comunicata caselor de sanatate judetene”, a mai spus Banicioiu.

Prof. dr. Alexandru Oproiu a afirmat ca, potrivit unui studiu din 2007, numarul de bolnavi cu infectie de hepatita C in Romania este de 3,2% din populatia totala a tarii. “Acest lucru ar insemna circa 600 de mii de persoane infectate cu virus C in sange, dar 85% au infectie activa, restul si-au eradicat virusul prin propriile lor mijloace imunitare. (…) Dubla terapie, cea cu interferon, dureaza 48 de saptamani, iar cea fara interferon — 12 saptamani. Pacientul care va intra in noua terapie va trebui sa tina cont sa respecte intocmai schema de tratament. El va lua doua pastile pe zi timp de 12 saptamani. Are foarte putine reactii adverse, in special renale”, a explicat prof. dr. Oproiu.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img