joi, 18 aprilie, 2024

Noutati in pregatirea vizitei papei Francisc la Iasi (29 ianuarie 2019)

Distribuie:

Publicat:

Au trecut deja doua saptamani de la anuntul oficial, primit in ziua de 11 ianuarie, ca papa Francisc va face o calatorie apostolica in Romania in perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita orasele Bucuresti, Iasi si Blaj, precum si sanctuarul marian de la Sumuleu-Ciuc.

In aceasta perioada, prin diferite mijloace de comunicare, multe persoane si-au manifestat si isi manifesta bucuria pentru vestea venirii papei Francisc in Romania, iar pentru crestinii din Moldova si Bucovina, catolici, dar si de alte confesiuni, bucuria este si mai mare, pentru ca papa va poposi si in aceasta zona. Papa Francisc va veni si la Iasi.

Preasfintitul Petru Gherghel, intr-o postare pe Facebook, a spus referitor la mesajele din ultima perioada: "Am primit multe mesaje in aceste zile, mesaje prin care v-ati manifestat entuziasmul si speranta intalnirii cu Sfantul Parinte. Va multumesc pentru toate aceste mesaje si semne de afectiune fata de urmasul sfantului Petru si va indemn sa va rugati pentru ca «sa mergem impreuna», pastori si turma, si sa-l laudam pe Dumnezeu atunci cand papa va fi in mijlocul nostru!"

Sectiune speciala dedicata vizitei papei Francisc pe www.ercis.ro

Prin mijloacele de comunicare sociala a fost prezentata in diferite moduri imaginea Sfantului Parinte papa Francisc, dar si mesajul pe care Sanctitatea Sa il aduce tuturor celor cu care se intalneste. Au aparut multe informatii in spatiul mediatic. Pentru a le reuni si a le pune la indemana cititorilor nostri, a fost creata o sectiune speciala dedicata venirii papei Francisc in Romania pe site-ul www.ercis.ro al Diecezei Romano-Catolice de Iasi, la adresa: www.ercis.ro/papafrancisc. In aceasta sectiune se poate intra dand click pe imaginea din coloana din stanga a site-ului ercis.ro, care contine imaginea papei Francisc si logoul vizitei Sanctitatii Sale, "Sa mergem impreuna". Aceasta sectiune cuprinde o selectie de link-uri de pe ercis.ro si de pe alte site-uri, inregistrari video si audio care prezinta venirea papei Francisc in Romania, cine este Sfantul Parinte, dar si diferitele mesaje pe care le ofera tuturor celor care il intalnesc. Aici vor fi prezentate si noutatile care apar in pregatirea vizitei papei Francisc in Iasi.

Intalnire de lucru pentru mobilizare generala in vederea vizitei papei Francisc

In aula "Fericitul Anton Durcovici" de la catedrala "Sfanta Fecioara Maria, Regina" din Iasi, a avut loc marti, 29 ianuarie 2019, o intalnire de discutie cu privire la o mobilizare generala in intreaga Dieceza de Iasi, pentru a face posibil ca sa vina la intalnirea cu papa Francisc toti cei care doresc. Au fost prezenti PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iasi, PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, dar si aproximativ 50 de preoti din toata dieceza.

In cadrul intalnirii s-a prezentat comisia centrala de organizare. Pentru organizarea vizitei papei in Romania exista o comisie centrala, formata din: PS Mihai Fratila, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Bucuresti – coordonatorul comisiei; pr. Daniel Bulai – responsabil cu organizarea celebrarilor liturgice; pr. Wilhelm Danca – responsabil cu mass-media. Au fost alesi si responsabili la nivelul fiecarei dieceze in care va ajunge papa Francisc, in Dieceza de Iasi fiind: PS Aurel Perca – coordonator general, pr. Daniel Iacobut – responsabil cu organizarea celebrarilor, pr. Adrian Blajuta – responsabil cu mass-media.

Pentru o mai buna organizare la nivel diecezan, s-au stabilit modurile de comunicare interna, dar si mai multe sectoare de coordonare in dieceza, cum ar fi sectoarele: voluntari, copii, tineri, familii, tehnic, bolnavi si persoane in varsta etc.

Stiind exact zilele venirii papei Francisc in Romania, 31 mai – 2 iunie, se preconizeaza pentru venirea papei la Iasi ziua de 1 iunie, iar locatia cea mai potrivita pentru aceasta ar fi piata din fata Palatului Culturii. Totodata s-a reamintit faptul ca programul vizitei nu este definitivat, fiind inca in constructie, putand aparea modificari.

S-a readus in discutie dorinta ca evenimentul sa fie cat mai deschis pentru toata lumea, nu doar pentru catolici. Preotii intruniti la Iasi au oferit mai multe informari din partea comunitatilor. Exista un nivel ridicat de asteptare a papei Francisc. Foarte multi crestini doresc sa participe. Amintindu-se de masurile de siguranta sporite cu ocazia vizitei papei Francisc, s-a discutat despre faptul ca va fi un spatiu in apropierea altarului in care se va afla papa Francisc, unde sa se poata intra doar pe baza de invitatii si bilete gratuite, obtinute in urma cererilor facute din partea parohiilor din Dieceza de Iasi, prin care sa fie specificat numarul de bilete dorite. Se asteapta pana la sfarsitul lunii februarie aceste informatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img