sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Nu este din AUR, dar este cel mai SCUMP trandafir NATURAL din Iasi! Creste in patru ani si este ingrijit de o echipa intreaga! Cine isi permite asta? FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

 Nu s-a mai vazut asa ceva in Iasi • Ar putea fi considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din judet • Cei care vin aici, inclusiv strainii, raman uimiti de ceea ce gasesc • Specialistii au lucrat cateva decenii pentru a ajunge la aceasta performanta • Cea mai veche planta este din secolele XII-XIV si este unul dintre cele mai cultivate soiuri din toata lumea • Clientii care vor astfel de minunatii trebuie sa astepte 4 ani pentru a le primi • "Statiunea de la Iasi producea trandafiri si cu multi ani in urma. Soiurile de aici sunt plantatia mama. Sunt peste 70 de soiuri ce au fost adunate de-a lungul anilor", sustine directorul Statiunii din Iasi

Cine a trecut vreodata prin acest loc din Iasi a vazut cu siguranta o intindere mare cu pomi fructiferi, care parca nu se mai termina. Putini insa au observat, chiar aproape de drumul principal, o gradina colorata si inmiresmata, plina cu trandafiri. Putine persoane stiu ca la Centrul de Excelenta al ciresului si nucului Sarca, din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi, sunt mii de soiuri de trandafiri de toate culorile si marimile, aduse din toate colturile lumii de peste 40 de ani.

Aceste soiuri sunt folosite pentru multiplicare, astfel ca unii ieseni sau chiar straini au in curtile lor aceste frumuseti ale Statiunii. Insa doritorii trebuie sa astepte 4 ani pentru a primi materialul saditor si apoi sa le planteze pentru a le admira toata viata. Cel care de 30 de ani se ocupa de Statiunea de Cercetare este inginerul Gelu Corneanu, care spune ca totul a fost posibil dupa ani intregi de cercetare.

"Aceasta nu se face intr-un an, doi. Necesita ani de cercetare sau chiar zeci de ani pentru a descoperi un soi. Trebuie sa fii atent cum se adapteaza fiecare soi in parte, iar in unele cazuri, cum sunt nucii, dureaza si 15-20 de ani o cercetare. In schimb, la ciresi, durata este mai mica cu cativa ani. De aceea noi am reusit sa avem cateva soiuri de nuci inventate aici la Statiune si vreo 30 de soiuri de ciresi, descoperiti dupa ani de munca, tot aici", sustine Gelu Corneanu.

Peste 7.000 de plante in gradina

Florile ce iti incanta privirea imediat ce intri in curtea Statiunii au fost culese din toate tarile din lume, dar au fost aduse si de la Stefan Wagner, un inventator clujean, de origine austriaca. Acesta a inventat mai multe soiuri de trandafiri ce acum pot fi admirati si la Statiunea de la Sarca. Peste 7.000 de plante isi arata toata splendoarea in aceasta perioada.

"Statiunea de la Iasi producea trandafiri si cu multi ani in urma. Soiurile de aici sunt plantatia mama. Sunt peste 70 de soiuri ce au fost adunate de-a lungul anilor. Aici e fondul de germaplasma din care putem lua oricand pentru a produce material saditor. Stim cu totii ca inmultirea se face prin doua metode: butasi sau altoire. Inmultirea prin butasi se face in toata Europa, inclusiv la noi, si este benefica pentru tarile cu climat mediteraneean. Cea prin altoire este destinata zonelor cu climat temperat pentru ca soiurile rezista la temperaturi foarte scazute, chiar si la minus 30 de grade Celsius. Avem soiuri de pe tot mapamondul si sunt bine adaptate climei de aici, chiar si cand temperaturile sunt cu minus, mai ales ca sunt ierni cu temperaturi foarte scazute. Multe din aceste soiuri sunt aduse de la Stefan Wagner. Angela este un soi inventat de profesorul Wagner", a declarat directorul Statiunii, Gelu Corneanu.  

Cel mai vechi soi este din sec. al XIII-XIV-lea si a ajuns la statiune cand au fost aduse primele soiuri pentru cercetare. Astfel, cei care vin la statiune pot admira trandafiri roz, galbeni, rosii sau albi, din soiuri precum Regina Elisabeta, Lincoln sau RomStar, un soi romanesc, dupa cum o arata si numele. Predomina soiurile romanesti si o astfel de gradina nu mai exista in Iasi. Cu soiuri mai putine sunt cateva Gradini Botanice din tara.

"Nu mai este o colectie atat de impresionanta in Iasi. Doar la Gradina Botanica de aici din Iasi mai sunt ceva soiuri si la Gradina Botanica din Cluj. Din ce stiu, si profesorul Wagner si-a amenajat o gradina impresionanta cu trandafiri. Aici avem in jur de 7.000 de plante", mai spune directorul Statiunii.

Comanda dureaza 4 ani

Nu prea sunt sanse sa gasim in piete sau in strada trandafiri din Statiune, la concurenta cu flori din sera din Ungaria, Olanda, Kenya sau Ecuador. Pentru a onora o comanda, specialistii din cadrul statiunii muncesc ani de zile la producerea materialului saditor.

"Nu le dam pe cele de aici, iar daca cineva vrea sa aiba astfel de trandafiri, de la noi, ne anunta din timp. Dupa 4 ani ii dam trandafirii pentru a fi plantati in gradina. Vine persoana sa comande 1.000 de trandafiri, ii spunem sa vina peste patru ani sa-i ia de aici. Producem materialul saditor si necesita o perioada destul de mare pentru a fi pregatiti. Aici, ce avem noi, este mai ales pentru cunoscatori. Sunt trandafiri de toate felurile. Cei care nu vor de la noi, iau din supermarket sau de la florari, dar plantele nu rezista. Doar acestea de la noi mai sunt reprezentantive, ca soiuri unice. Ceea ce vedeti in alte gradini unde se cresc intens trandafiri sunt pentru vanzare si se fac pe banda rulanta", sustine inginerul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img