joi, 28 martie, 2024

Nu ignora oboseala cronică! 10 boli care se pot ascunde în spatele lipsei de energie

Distribuie:

Publicat:

În orice moment, cinci din zece oameni se simt obosiți. Oboseala poate fi semn că nu dormiți suficient sau că mâncați prea multe dulciuri care au ca efect fluctuațiile de energie. Dacă vă odihniți suficient și mâncați echilibrat, dar sunteți veșnic adormit, e cazul să vă faceți investigații. Oboseala poate ascunde de la anemii, boli de somn, cardiovasculare, tiroidiene, până la infecții urinare, alergii și depresii.

1. Apnee de somn

Dacă dormiți destul, dar vă simțiți obosit, e posibil să suferiți de apnee. “Respirația se oprește la intervale regulate în timp ce vă odihniți, ceea ce vă trezește pe moment și vă fragmentează somnul. Sforăitul, somnolența diurnă excesivă (în timpul meselor, conversațiilor sau șofatului) sunt principalele simptome”, explică dr. Emilia Ciomu, specialist în somnologie, potrivit doctorulzilei.ro.

2. Anemie

Anemia este principala cauză de oboseală la femei, pentru că în timpul menstruației ele pierd cantități mari de fier. Mineralul ajută la sinteza de globule roșii care transportă oxigenul din sânge în țesuturi și organe. O cantitate prea mică de fier înseamnă automat o oxigenare deficitară a țesuturilor, deci oboseală și paloare. Sunt indicate suplimente cu fier, dar și alimente bogate în acest mineral: carne, ficat, crustacee, mazăre și cereale îmbogățite cu fier.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img