vineri, 19 aprilie, 2024

Nu lăsa sistemul tău imunitar să îmbătrânească: Ce poți face pentru a rămâne sănătos în ciuda înaintării în vârstă

Distribuie:

Publicat:

Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar uman devine mai puțin eficient în lupta contra infecțiilor și mai puțin receptiv la vaccinări. În același timp, sistemul imunitar îmbătrânit este asociat cu inflamația cronică, ceea ce crește riscul de apariție al afecțiunilor specifice înaintării în vârstă.

Vestea bună este că adoptarea dietei corecte te poate ajuta să îți menții imunitatea și la vârste mai înaintate!

Ce trebuie să știm despre sistemul imunitar

Trăim într-o perioadă cu speranță de viață medie destul de ridicată. Cu toate acestea, lunga noastră istorie evolutivă ne-a adaptat pentru diferite stiluri de viață (și chiar speranțe de viață), iar acestea s-au schimbat drastic. Speranța de viață a crescut datorită evoluției din multe domenii care ne influențează traiul.

Totuși, odată cu înaintarea în vârstă, imunitatea slăbește și intervin unele dezechilibre. Îmbătrânirea afectează cele două ramuri ale sistemului imunitar – imunitatea „înnăscută” și imunitatea „adaptativă”.

Imunitatea „înnăscută”, prima noastră barieră de apărare împotriva infecțiilor, nu mai reușește să se redreseze după ce amenințarea inițială a trecut, provocând inflamații cronice, sistemice.

Imunitatea „adaptivă”, responsabilă pentru memorarea și atacarea anumitor agenți patogeni, își pierde în mod constant capacitatea de a se apăra împotriva virusurilor, bacteriilor și ciupercilor.

Inflamația cronică, de grad scăzut, este asociată cu aproape toate afecțiunile legate de vârsta mai înaintată, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul și demența. De asemenea, joacă un rol principal în anumite afecțiuni autoimune care sunt mai frecvente la adulții în vârstă, cum ar fi artrita reumatoidă.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img