vineri, 29 martie, 2024

Nu neglijati aceste 6 semne

Distribuie:

Publicat:

Educatia pentru sanatate poate face diferenta dintre viata si moarte. Sunt semnale date de corpul tau prin care esti informat ca lucrurile nu sunt în ordine, iar o educatie pentru sanatate solida te poate ajuta sa stii cand e cazul sa te alarmezi si cand sa nu-ti faci griji inutile. Din fericire, multe dintre ele dezvaluie probleme usoare.

Spre exemplu, majoritatea durerilor de cap pot fi cauzate de stres, somn insuficient, deshidratare, probleme ale ochilor, lipsa cafeinei etc. Însa o durere groaznica de cap aparuta din senin poate anunta o hemoragie intracraniana.

Iata care sunt cele mai importante semnale pe care ti le transmite corpul:

Simptomul1: Paralizia bratelor, picioarelor, confuzie, ameteala, furnicaturi, vedere dubla, vorbire neclara, greutate în gasirea cuvintelor sau slabiciune, în special pe o singura parte a fetei sau corpului

Acestea sunt semnele unui atac cerebral, în care arterele care furnizeaza oxigen creierului se blocheaza sau se sparg. Simptomele depind si de zona creierului care este implicata. Daca un vas mare de sange este blocat, atunci zona afectata va fi mai extinsa, astfel încat bolnavul ar putea avea o paralizie a unei parti din corp sau i-ar putea fi afectate alte functii precum vorbirea sau întelegerea. în cazul în care este blocat un vas de sange mai mic, paralizia ar putea fi limitata la un brat, picior sau o parte a fetei. Cine prezinta aceste simptome trebuie sa ajunga imediat la urgenta pentru a primi ajutor specializat. Tratamentul trebuie implementat în primele 3 ore de la aparitia simptomului. Tocmai de aceea, în asemenea momente, timingul este totul: tratamentul aplicat rapid nu numai ca va salva viata pacientului, ci si creierul, care nu va fi afectat într-un mod iremediabil.

5 semne secrete de boala pe care trebuie sa le stii. Ce spune despre sanatatea ta inaltimea, lungimea picioarelor, circumferinta gambelor

Simptomul 2: Dureri sau disconfort în piept, dureri ale bratelor, maxilarului sau ale gatului; transpiratii reci, slabiciune extrema, greata, voma, respiratie gafaitoare, stari de lesin

Acestea sunt semnele unui atac de cord. Daca prezinti aceste simptome suna rapid la salvare si mergi la spital. Însa nu toti cei care au infarct au dureri în piept sau senzatia unei indigestii. Anumite persoane, în special femeile, oamenii în varsta si bolnavii de diabet, pot suferi un atac de cord fara durere. În acest caz, este crucial sa recunosti semnalele precum: slabiciune mare, ameteala brusca, cresterea rapida a pulsului, respiratie gafaitoare, transpiratie abundenta, greturi sau voma. Toti doctorii recomanda sa înveti sa recunosti aceste simptome, mai ales daca ai antecedente în familie.

Simptomul 3: Inflamatie si durere în spatele gambei, dureri în piept, respiratie gafaitoare sau tuse cu sange

Aceste simptome ar putea anunta blocarea unei artere a piciorului, mai ales dupa ce ai stat jos o perioada lunga de timp, în masina sau în avion. Aceste semne pot aparea si dupa ce te-ai ridicat de la pat dupa o operatie. Sangele se aduna în picioare atunci cand stai jos pentru o perioada mai lunga de timp. Daca se blocheaza un vas de sange la picior, gamba se umfla si doare. Daca experimentezi aceste simptome, mergi fara întarziere la spital.

Simptomul 4: Prezenta sangelui în urina, însa fara dureri

Oricand vezi sange în urina, suna doctorul de familie chiar daca nu simti nici o durere. Pietrele la rinichi sau o infectie a prostatei sunt cauze obisnuite ale prezentei sangelui în urina. Cum, insa, aceste probleme sunt dureroase, oamenii au tendinta sa mearga imediat la doctor. Dimpotriva, cand durerea nu este prezenta, oamenii nu acorda o importanta prea mare sangelui, mai ales daca s-a întamplat o singura data. Cancerul la rinichi, la uretra, la vezica sau la prostata poate cauza sangerari ale tractului urinar; în stadiu incipient, aceste forme de cancer pot fi vindecabile, însa tocmai în aceasta faza nu sunt dureroase. Nu trata, deci, cu superficialitate aceste semnale.

Cele mai frecvente 9 semne ale dezechilibrului hormonal

Simptomul 5: Atacurile de astm care sunt din ce în ce mai dese si mai puternice

Atacurile astmatice sunt marcate prin respiratie suieratoare si dificultati de respiratie. Daca aceste simptome nu se raresc ci, dimpotriva, se înrautatesc atunci trebuie sa mergi la doctor.

Atacurile astmatice netratate pot conduce chiar la moarte. Întrucat astmul îngreuneaza respiratia, muschii responsabili cu inspiratia si expiratia pot obosi, iar volumul de aer care ajunge în plamani va scadea continuu. În consecinta, nivelul oxigenului scade vertiginos, în vreme ce nivelul dioxidului de carbon creste proportional. Iar cantitatea de dioxid de carbon din sange are ca efect sedarea creierului. Astfel, îti pierzi motivatia si energia de a respira.

Simptomul 6: Depresia si gandurile suicidale

Foarte putini oameni se lupta cu dureri îngrozitoare ale pieptului sau cu o respiratie gafaitoare extrema, însa multe persoane pot suferi din cauza depresiei, care, la extrem, le poate pune viata în pericol. Depresia este o problema foarte periculoasa, pentru ca oamenii se pot sinucide. Simptomele depresiei includ tristetea, oboseala, apatia, anxietatea, tulburari de somn si pierderea apetitului. Depresia poate fi tratata cu medicamentatie si psihoterapie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img