vineri, 29 martie, 2024

Numarul albinelor din lume scade considerabil

Distribuie:

Publicat:

Exista tot mai putine albine in lume. In sud-vestul Chinei, ele sunt atat de rare, incat livezile nu mai sunt polenizate. Fermierii apeleaza la pene si betisoare, in incercarea de a poleniza artificial. In Germania, guvernul federal a prevazut, chiar in Acordul de Guvernare, un program de actiune pentru a le apara pe albine de influentele externe daunatoare. In China, nici nu infloresc bine ciresii ca Wu Qingyou se si apuca de treaba. Proprietara fermei preia atunci o parte din sarcinile naturii. Ea polenizeaza florile copacilor cu propria mana. De fapt, albinele ar trebui sa fie la datorie, dar aici, in sud-vestul Chinei, albinele sunt marile absente. 

„Recoltele au fost mult prea sarace. Pomii au inflorit, dar am avut putine fructe. Am auzit de polenizarea artificiala, ne-am pregatit si acum am inceput munca. Polenizarea artificiala este migaloasa. In primul rand, trebuie identificate florile care tocmai s-au deschis pentru a obtine polenul. El trebuie selectat in mod igienic inainte de a fi transferat” – spune Wu Qingyou. Wu si sotul ei trebuie sa polenizeze de cel putin trei ori fiecare pom. „In ziua de azi, o livada reprezinta multa munca. Petrecem mult timp afara cu pomii fructiferi” – spune Zhang Zhongje. In toata lumea, roiurile de albine sunt in scadere, iar China este in mod deosebit afectata. Tipurile locale de albine au disparut din majoritatea regiunilor. Motivul: apelarea excesiva la substante chimice. „Recomandam sa nu foloseasca substantele chimice cand pomii sunt in floare pentru ca altfel albinele nu mai ajung la polen” – afirma comerciantul Jiang Yongmao. 

Dar inainte si dupa aceasta perioada substantele chimice sunt la mare cautare. Un fermier chinez foloseste dublul cantitatii de erbicide si insecticide comparativ cu un fermier european. Albinele au devenit acum foarte valoroase. Un apicultor ofera stupii spre inchiriere primind cinci euro pe stup pentru o zi. „Cand polenizezi artificial, imprastii polenul doar pe floare. Albinele sunt, evident, mult mai eficiente” – spune Huang Baoyun. O metoda simpla pentru a obtine bani, s-ar putea crede. Dar Huang Baoyun este extrem de atent pentru a observa ce fac fermierii din jur. „Saptamana viitoare urmeaza sa fie stropiti merii. Atunci voi pleca cu albinele in padure, altfel nu au sanse de a supravietui” – spune Baoyun. O alta familie s-a decis sa puna bani deoparte pentru a cumpara cateva familii de albine. Zi de zi, timp de trei saptamani, sunt acum in livada pentru a poleniza artificial pomii fructiferi. 

sursa: rador.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img