vineri, 29 martie, 2024

Nutritia in sezonul rece

Distribuie:

Publicat:

Pentru o sanatate de fier in sezonul rece trebuie sa avem grija sa ne intarim imunitate. Cele cinci fructe si legume pe zi, recomandate de specialistii in nutritie, nu sunt de neglijat in timpul iernii, intrucat ne asigura toate vitaminele necesare.

Si iarna ne poate oferi alimente bogate in vitaminele de care am avem atat de multa nevoie pe tot parcursul anului.

Vitamina C din fructe – tonus pentru iarna
Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Denumirea ei provine de la proprietatea de a vindeca scorbutul. Este hidrosolubila, oxidabila, nu este rezistenta la caldura si la razele ultraviolete. Organismul uman nu este capabil sa o sintetizeze, de aceea stocul trebuie innoit permanent. Natura este foarte bogata in fructe care au particularitatea de a fi excelente surse de vitamina C: kiwi, clementine, grepfrut, portocale, lamai.

Abecedarul de nutritie, un ghid pentru sanatate

Cum selectam fructele din sezonul rece?

Alege fructele care par mult prea grele pentru dimensiunea lor. Cu cat sunt mai grele, cu atat sunt mai suculente.
Verifica mirosul fructelor. De regula, fructele ar trebui sa aiba un miros specific atunci cand sunt coapte, dar un miros prea insistent nu este un semn de prospetime.
Verifica textura. Un kiwi care este prea moale la atingere este mult prea copt. Totusi, un avocado care la atingere pare spongios, este ideal.

Fructele si legumele conservate si depozitate corect vor fi o sursa valoroasa de vitamine si fibre alimentare pe tot timpul anotimpului rece. Compoturile, gemurile sunt mai mult decat binevenite, mai ales daca vei folosi la prepararea lor o cantitate minima de zahar si le vei fierbe o durata scurta de timp, pentru a nu distruge o cantitate mare de vitamina C. Incearca, de asemenea, fructele uscate. Procesate in mod adecvat, ele au unele avantaje practice in plus, neocupand un loc atat de mare in camara ta.

Noi iti prezentam un abecedar al alimentelor de iarna. Alegerea iti apartine!

Carnea – carnea de porc nu lipseste din alimentatia noastra in sezonul rece, dar ar trebui sa consumam cat mai multa carne de vita, fiind cea mai bogata in proteine
Cerealele – graul, hrisca si floarea-soarelui, prin aportul lor de vitamine si minerale contribuie la pastrarea vitalitatii organismului.
Hrisca face parte din categoria cerealelor care contin proteine, saruri minerale, calciu, fosfor si magneziu. Se recomanda in alimentatia generala, in special in caz de fragilitate vasculara.

Secretele nutritionale ale celor mai sanatosi oameni de pe planeta

Ceaiurile – pe langa faptul ca ajuta la hidratarea si incalzirea corpurilor noastre, ceaiul se alatura suplimentilor alimentari obligatorii.
Condimentele – nutritionistul francez Gerard Piquemal ne atrage atentia sa nu neglijam in sezonul rece consumul de condimente: susan, scortisoara, ghimbir. Acestea pot diversifica radical meniul nostru zilnic.
Fructele – clementinele, porocalele, dar si fructele uscate contin cele mai multe vitamine. Bananele si castanele pot fi ingredientele celor mai interesante retete care intaresc imunitatea organismului.
Pestele – un studiu norvegian din 2000 arata ca pestele este cea mai buna hrana pentru creier. De aceea, in sezonul rece este indicat sa consumam acest aliment, in toate formele lui.
Supele – supele pot fi considerate o modalitate mai usoara de a consuma legumele, alimente zilnice obligatorii in sezonul rece.

Metoda ayurvedica
Metoda ayuverdica, considerata „o stiinta a vietii”, ofera o multitudine de informatii in ceea ce priveste nutritia pe timpul iernii. Aceasta forma de medicina indiana abordeaza sanatatea si din punct de vedere al anotimpurilor. In sezonul rece, la majoritatea oamenilor, sistemul digestiv este suprasolicitat. Din cauza aceasta, metoda Ayurveda propune ca oamenii sa consume alimente hranitoare pe tot parcursul iernii, dar acestea sa fie caracterizate de gusturi ca sarat, acru sau dulce.

De asemenea, potrivit Ayurverda, este indicat ca in timpul iernii sa consumam in mod regulat mancaruri (inclusiv supe) calde de legume (preparate in principal cu cartofi, morcovi si mai ales cu telina) la care sa nu uitam sa adaugam condimente si arome naturale (cimbru, busuioc, piper, frunze de dafin, pulbere de radacina de ghimbir, frunze de telina, seminte de coriandru).

In traditia ayurverdica, se recomanda folosirea frecventa in perioada de iarna a cerealelor integrale (in special graul macinat sub forma de faina integrala) in locul fainii albe, cu care suntem deja obisnuiti. Graul integral face parte din numeroase retete si el poate inlocui cu succes faina alba in retetele pe care noi le folosim in mod curent.

Retete englezesti
Englezii sunt de parere ca o salata este oricand binevenita, in special in sezonul rece. Salata de orice fel este un amestec de sanatate si culoare care poate fi consumat in orice moment al anului. Salata de iarna poate fi consumata atat calda, cat si rece, ea mentinandu-si calitatile nutritive. Exemple de salate englezesti pentru iarna ce a venit? Salata de spanac si sfecla, salata de cartofi si branza feta sau salata de ardei, dovlecel si ceapa rosie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img