marți, 23 aprilie, 2024

O nouă perioadă de scumpiri la alimente. Fermierii anunță o producție mică de cereale. Cât va costa o pâine

Distribuie:

Publicat:

Veste neplăcută pentru români! Vine o nouă perioadă de scumpiri la alimente. Fermierii anunță o producție mult mai mică de cereale în acest an, redusă cu cel puțin 15%, iar acest lucru arată scumpiri tot mai mari, mai ales la pâine.

Potrivit Antena 3, va veni o nouă perioadă de scumpiri la alimente. Femierii au avertizat cu producție mult mai mică de cereale în acest an, redusă cu cel puțin 15%, iar acest lucru aduce scumpiri tot mai mari, mai ales la pâine.

Se anunță o nouă perioadă de scumpiri la alimente. Ce preț va avea pâinea

Situația din România este foarte gravă, asta deoarece cheltuielile agricultorilor au crescut cu cel puțin 15% – 20% din cauza scumpirilor la energia electrică. Acest lucru generează prețuri mai mari la alimente.

Portivit prognozei agricole făcute de Asociația Europeană Coceral, fermierii anunță că anul agricol 2022 va fi mult mai slab față de anul 2021. Producția de cereale este redusă cu cel puțin 15%, față de cum a fost anul trecut.

Cea mai mare scădere este la grâu și la porumb. La grâu este de 20,7%, iar la porumb este de 9%. Acest lucru s-a produs din cauza creșterii prețurilor la produsele de morărit și panificație, dar și prețurilor produselor de origine animală, carne și lactate, deoarece porumbul se folosește la furajele animalelor.

Lucian Iulian, un fermier din Teleorman: „Consecinţele sunt clare: se va scumpi mult pâinea, produsele de panificaţie, zootehnia va suferi. Se scumpeşte pâinea anul acesta cu aproximativ 50%, probabil, în funcţie de situaţia cerealelor la nivelul ţării”.

Producția agricolă de cereale a țării noastre, în continuă scădere

În anul 2021 s-au produs în România 26,3 milioane tone, iar previziunile pe anul 2022 arată 22,4 milioane tone, în scădere cu 15%.

Producția de grâu este în scădere, anul 2021: 10,9 milioane tone. Previziunile anului 2022: 8,6 milioane tone, în scădere cu 20,7%. De asemenea, și producția de porumb este în scădere, anul 2021: 12,45 milioane tone, iar previziunile pe anul 2022: 11,3 milioane tone, în scădere cu 9%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img