vineri, 19 aprilie, 2024

O noua metoda pentru identificarea bacteriilor rezistente la antibiotice

Distribuie:

Publicat:

Tuberculoza ramane una dintre principalele cauze de deces din lume. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2017 au murit peste 1,5 milioane de persoane din aceasta cauza. In fiecare an numarul celor infectati cu tuberculoza creste cu 10 milioane. Boala provocata de tulpinile de ”mycobacterium tuberculosis” rezistente la antibiotice este cea mai periculoasa.

Tulpinile familiei ”beijing”, numite dupa orasul in care au fost prima data descoperite, au devenit, de asemenea, rezistente la multe medicamente. Metodele de identificare rapida a bacteriilor rezistente la medicamente sunt necesare atat pentru practica clinica, cat si pentru cercetarea stiintifica.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Immanuel Kant sustine ca ar trebui folosita spectroscopia Raman pentru analizarea rapida a celulelor bacteriene. Aceasta metoda ajuta la identificarea compozitiei si structurii materialului studiat pe baza raspandirii radiatiei laser cu o anumita lungime de unda prin esantionul sau.

Spectroscopia este o metoda neinvaziva, adica materialul studiat nu este supus unui impact mecanic si nu este nici distrus.

Oamenii de stiinta au folosit tulpini bacteriene obtinute prin expectorarile pulmonare ale pacientilor diagnosticati cu tuberculoza, precum si din probele de tesut osos prelevate in timpul interventiilor chirurgicale. Inainte de a folosit spectroscopia Raman, rezistenta bacteriilor la medicamente a fost determinata utilizand metodele biologice si chimice standard.

Pentru a obtine informatii despre structurile celulelor ce apartineau unor tulpini diferite, specialistii au pus laserul pe diferite bacterii in timpul procedurii de spectroscopie. Celulele care aveau tulpini diferite pareau sa imprastie lumina altfel deoarece rezistenta la antibiotice apare si datorita schimbarilor in compozitia peretelui celular bacterian.

Spectroscopia a ajutat la identificarea diferentelor de la nivelul peretilor celulari dintre bacteriile rezistente la medicamente si cele sensibile la medicamente. E.L.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img