joi, 25 aprilie, 2024

O noua terapie anti-HIV extrem de promitatoare: atrage virusul, apoi il omoara

Distribuie:

Publicat:

HIV este un virus foarte siret. Se poate ascunde in celulele imunitare ale oamenilor care trec prin terapia antiretrovirala (ART), asteptand sa se termine, ca mai apoi sa revina. Acest lucru ii forteaza pe pacienti sa continue cu terapia si cu toate efectele secundare pentru tot restul vietii. Acum, cercetatorii de la Universitatea Pittsburgh au creat o imunoterapie care nu doar scoate virusul din ascunzatoare, dar il si omoara permanent.

Conform cercetatorilor americani, acesta este primul pas pentru crearea unui vaccin, scrie descopera.ro, care citeaza Futurism. Intr-un studiu publicat recent in jurnalul EBioMedicine, echipa a detaliat cum imunoterapia numita MDC1 distruge atat HIV cat si CMV, un virus care infecteaza 95% dintre cei care au HIV.

„Sistemul imunitar petrece mult timp incercand sa controleze CMV; la unii oameni, una din fiecare 5 celule T sunt specifice pentru acel virus”, a precizat Charles Rinaldo, membru al echipei de cercetare. „Ne-a facut sa ne gandim – poate aceste celule care sunt specifice pentru lupta impotriva CMV alcatuiesc si o mare parte din rezervorul HIV. Astfel ca am creat imunoterapia nu doar pentru HIV, ci si sa activam celulele T ajutatoare specifice lui CMV”, a adaugat acesta.

Planul a fuctionat, cu MDC1 trezind virusul latent in sangele infectat si omorandu-l. Echipa doreste acum sa obtina finantare pentru teste clinice pe oameni, in speranta ca intr-o buna zi sa creeze un vaccin care le-ar permite oamenilor infectati cu HIV sa renunte la tratamentul din prezent. S.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img