joi, 28 martie, 2024

O reuniune extraordinara a statelor sahelo-sahariene a chemat la o tranzitie pasnica in Sudan si la incetarea luptelor din Libia

Distribuie:

Publicat:

Şefi de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Comunităţii statelor sahelo-sahariene (CEN-SAD), reuniţi sâmbătă la N'Djamena, în capitala Ciadului, într-un summit extraordinar, au făcut apel la o "tranziţie paşnică" în Sudan şi la încetarea luptelor din Libia, transmite AFP preluat de agerpres.

"Conferinţa lansează un apel tuturor actorilor politici să acorde prioritate dialogului şi cooperării în vederea instaurării unei tranziţii paşnice pentru o revenire la ordinea constituţională" în Sudan, potrivit unei declaraţii comune a reprezentanţilor CEN-SAD, citită la încheierea reuniunii de ministrul afacerilor externe din Mali, Kamissa Kamara.

Joi, preşedintele sudanez Omar al-Bashir, aflat de 30 de ani la putere, a fost răsturnat de armată în urma unei revolte populare şi înlocuit cu un consiliu de tranziţie militar, pe o perioadă de maximum doi ani.

În declaraţia comună, ţările din CEN-SAD au făcut de asemenea apel la părţile implicate în conflictul libian să respecte o încetare imediată a focului, să reia dialogul şi să pună capăt bombardamentelor asupra capitalei.

Vineri s-au dat lupte grele la periferia din sudul capitalei Tripoli între forţele Guvernului de Unitate Naţională, recunoscut de comunitatea internaţională, şi armata mareşalului Haftar, soldate cu zeci de morţi şi mii de persoane strămutate.

La reuniunea la nivel înalt din capitala Ciadului au participat preşedintele nigerian Muhammadu Buhari, preşedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, şi preşedintele Togo, Faure Gnassingbe.

CEN-SAD este una dintre cele opt comunităţi economice regionale recunoscute de Uniunea Africană drept piloni ai integrării şi dezvoltării economice şi sociale a continentului african. Comunitatea include 24 de state din regiunea Sahel şi Sahara şi a fost înfiinţată pe 4 februarie 1998 la Tripoli.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img