vineri, 29 martie, 2024

O simpla si banala imbratisare poate vindeca

Distribuie:

Publicat:

Cu totii avem nevoie de imbratisari. Imbratisarile ne ofera o stare de bine, ne usureaza poverile si ne fac sa ne simtim iubiti. Este important nu numai sa primesti, dar si sa oferi imbratisari. Uneori nu ai nevoie decat de o imbratisare pentru a-ti vindeca sufletul.
Specialistii ne spun ca imbratisarile fac bine sanatatii, astfel ca acest gest de afectiune ar trebui sa fie cat mai des.

Mai mult decat o forma de salut sau o forma de interactiune sociala, imbratisarile sunt manifestari de dragoste si afectiune, expresie a caldurii sufletesti sau a unei relatii curate de prietenie. Intr-un studiu efectuat in urma cu cativa ani de cercetatorii americani pe un esantion de 38 de cupluri, se dovedea efectul vindecator al imbratisarilor asupra psihicului uman.

Importanta atingerii
O imbratisare inseamna mai mult decat un sarut pe obraji. Ea implica tot corpul, toata fiinta este atenta la celalalt, indreptata spre sufletul sau. Sarutul pe obraji a devenit foarte folosit si deja nu mai transmite afectiune, ci doar amicitie, in schimb imbratisarea pastreaza inca acel grad de intimitate si apropiere care poate exista doar intr-o relatie de afectiune profunda. Atingerea ne apropie de celalalt fara sa avem nevoie de texte, versuri sau citate cu care sa exprimam ceea ce simtim. E un „instrument” la indemana tuturor, indiferent ca avem sau nu talent la vorbit si mangaiat. In aceasta directie, o imbratisare poate valora mai mult decat o mie de cuvinte.

Imbratisarea atinge sufletul
In timpul uneia dintre intalnirile cu discipolii sai, Osho (filozof si invatator spiritual indian) a fost rugat sa raspunda la urmatoarea intrebare: ”De ce este imbratisarea un instrument vindecator atat de eficient? Pana nu demult credeam ca luciditatea, inteligenta si autoanaliza sunt principalele instrumente vindecatoare, dar ele nu inseamna nimic prin comparatie cu imbratisarea.”
Omul simte nevoia sa fie dorit. Aceasta este una din principalele nevoi ale fiintei umane. Daca nu se simte iubit, omul incepe sa moara. Daca simte ca viata sa nu conteaza pentru nimeni, ea isi pierde semnificatia chiar pentru el insusi. De aceea, iubirea este cea mai mare terapie posibila.

Imbratisarea nu este altceva decat un gest de iubire, de caldura, de atentie. Simpla senzatie de caldura provenita de la cealalta persoana poate vindeca multe boli, inclusiv raceala si egoul. Ea este suficienta pentru a te transforma din nou intr-un copil. La ora actuala, psihologii au inteles ca daca nu este imbratisat si sarutat suficient de mult, copilul nu poate creste normal. Lui ii lipseste un anumit tip de hrana. Sufletul are nevoie de hrana, la fel ca si trupul. Ii poti indeplini copilului toate nevoile fizice, dar daca nu il imbratisezi niciodata, el nu va creste normal. Psihicul lui nu se va dezvolta. Se va simti tot timpul trist, neglijat, ignorat, neiubit. A fost hranit fizic, dar nu si afectiv.

Cu totii avem nevoie de imbratisari zilnice sau imbratisari spontane pentru intarirea legaturilor interumane. Acestea transmit un mesaj important: „Sunt aici cu tine si te voi iubi mereu. Esti cea mai buna parte a vietii mele.”

Imbratisarile si tensiunea arteriala
Ai observat ca ori de cate ori te imbratisezi cu persoana draga te simti cu mult mai bine? Corpusculii Pacini sunt receptori la nivelul pielii responsabili de sensibilitatea la vibratii si presiune. Acestia se activeaza atunci cand exista atingerea si transmit semnale la nervul vag scazand tensiunea arteriala.

Imbratisarile fac bine inimii tale
O imbratisare nu este numai un gest care te bucura si iti da satisfactie, ci face bine si inimii.

Imbratisarile au beneficii pentru varstnici
Luatul in brate si orice gest de contact fizic devine mult mai important odata cu inaintarea in varsta.

Psihologul Janice Glaser spunea ca pe masura ce imbatranesti esti mai fragil psihic, astfel ca acest tip de contact este important pentru o sanatate buna.

Singuratatea, la o anumita varsta, este evident ca poate atrage stres, anxietate si alte afectiuni.

O imbratisare poate face cat o mie de cuvinte.

Imbratisarile alunga stresul
Daca esti stresata, ia in brate pe cineva drag si savureaza momentul unic. Vei simti diferenta.

Stiintific, s-a dovedit ca imbratisarea, alintarea si orice contact fizic placut reduce productia de cortizon, hormonul stresului.

Atrage fericirea
O tinere in brate a unei persoane dragi este un gest de afectiune care elibereaza oxitocina, hormonul fericirii.

Citeste si: Motivul pentru care organsimul tau are nevoie de o imbratisare in fiecare zi

Iata numai cateva motive pentru care merita sa ii imbratisam in fiecare zi pe cei dragi

1. Imbratisarea construieste incredere intre doi oameni, sadeste sinceritatea si creste senzatia de siguranta, de ocrotire. Studiile arata ca cei care se imbratiseaza des prezinta relatii deschise si oneste.

2. Imbratisarile pot duce la descarcari instante de oxitocina, un hormon care alunga sentimentul de singuratate, izolare si furie.

3. Imbratisarile vindeca depresia si cresc nivelul de hormoni ai fericirii (serotonine). Imbratisarile ne fac mai fericiti.

4. Imbratisarile activeaza chakra Timusului si plexul solar, ceea ce activeaza sistemul imunitar si ajuta in cresterea capacitatii de aparare a organismului in fata bolilor. Imbratisarile ne fac mai sanatosi.

5. Imbratisarile cresc stima de sine, alunga tensiunile interioare si previn bolile mintale. Imbratisarile ne ajuta sa ne simtim iubiti, importanti, fericiti.

6. Imbratisarile relaxeaza muschii si pot alunga sau diminua durerile din organism. O imbratisare stransa cu cineva drag opreste sughitul.

7. Imbratisarile regleaza tensiunea sangelui in vase.

8. In timpul imbratisarii, cei doi oameni interactioneaza puternic. Studiile au demonstrat o schimbare a temperaturii si umiditatii pielii persoanelor care se imbratiseaza sincer, precum si shimbari la nivelul electricitatii tisulare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img