vineri, 29 martie, 2024

O strada din municipiul Husi a primit numele unui fost episcop. Vezi despre cine este vorba

Distribuie:

Publicat:

O strada din municipiul Husi a fost botezata in sedinta de Consiliu Local din data de 30 iunie. Intial, administratia huseana venise in intampinare cu doua propuneri: Prof. Grigore Cretu si Henri Coanda, insa consilierul traseist Constantin Barsan, cel care a fost ales pe listele partidului PPDD iar mai apoi a migrat la PSD, in schimbul unor favoruri financiare, a propus ca strada sa se numeasca dupa fostul Episcop de Husi – DOSOFTEI. Propunerea consilierului Barsan a fost acceptata si strada a fost numita Dosoftei Barila.

Cine a fost Dosoftei Barila? Citeste mai jos toate detaliile

Dimitrie Barila, cunoscut mai ales pe numele monahal Dosoftei, (n. 26 octombrie 1624, Suceava – d. 13 decembrie 1693, la Żółkiew, in Polonia, azi Jovkva, Ucraina) a fost un carturar roman, mitropolit al Moldovei, poet si traducator. In 2005 Biserica Ortodoxa Romana l-a proclamat sfant.
A invatat la Iasi probabil la Colegiul intemeiat in 1640 la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, apoi la Scoala Fratiei Ortodoxe din Lvov, unde a facut Studii umaniste si de limbi. Cunostea limba elena, latina, slavona si polona. Datorita relatiilor sale cu patriarhul Moscovei si cu Nicolae Milescu, aflat acolo, a adus din Rusia un teasc de tipografie cu litere, cu care a tiparit la Mitropolia din Iasi, in romaneste, principalele carti liturgice, unele traduse de el insusi. El a fost unul dintre ierarhii care au promovat introducerea limbii romane in biserica.
Calugarit la Probota (c. 1648), sub numele Dosoftei, a fost ales episcop la Husi (1658 – 1660) si Roman (1660 – 1671), apoi mitropolit al Moldovei (1671-1674 si 1675 – 1686). In toamna anului 1686, datorita evenimentelor politice din acea vreme, a fost dus in Polonia de ostile regelui Jan Sobieski, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.
A fost unul dintre cei mai mari carturari din istoria romana, fiind primul poet national, primul versificator al Psaltirii in tot Rasaritul ortodox, primul traducator din literatura dramatica universala si din cea istorica in romaneste, primul traducator al cartilor de slujba in romaneste in Moldova, primul carturar roman care a copiat documente si inscriptii, unul dintre primii cunoscatori si traducatori din literatura patristica si post patristica si care a contribuit la formarea limbii literare romanesti.
Sursa: wikipedia

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img